Læsetid: 2 min.

Politi vil have fri adgang til private hjem

Lovudkast lægger op til, at politiet skal have større adgang til at trænge ind i private boliger uden dommertilladelse
23. oktober 2002

Politiet skal fremover have mere fri adgang til borgernes private hjem – protester eller ej. I dag skal politiet først have tilladelse af en dommer, men den regel skal skrottes, lyder et udkast til en ny lov.
Dermed får politiet ret til at overvåge demonstranter, filme optøjer fra private boliger, og skyde genvej gennem lejligheder eller haver.
»Det her går for vidt, selv om politiet selvfølgelig skal have mulighed for at afværge en truende fare. Det svækker borgernes retssikkerhed, når politiet ikke behøver en retskendelse,« siger advokat Michael Rekling, Advokatrådet.
Også Enhedslistens retsordfører Line Barfod advarer mod at lade det være op til politiet selv at afgøre, hvornår man kan trænge ind på privat grund: »Politiet skal kun komme i mit hjem, hvis de har en kendelse eller forfølger en forbryder. De skal ikke kunne komme som det passer dem,« siger hun.
Politiet selv har efterlyst klare regler. Hidtil har man lænet sig op ad nødretten til f.eks. at hente bevidstløse ud af private lejligheder. Lovudkastet giver politiet ret til – uden en dommers godkendelse – at gå ind i private hjem, hvis formålet er:
*At opretholde offentlig orden.
*At afværge fare for en person.
*At sikre statens sikkerhed.
»Der er en række situationer, hvor vi simpelt hen ikke kan nå at indhente tilladelse fra en dommer. Derfor skal vi have mulighed for at handle nu og her,« siger politimester i Århus, Jørgen Ilum, der har været med til at skrive det ny lovudkast.
»Hvis f.eks, en syg person ligger hjælpeløs i en lejlighed, så kan det ikke nytte, at vi skal i retten først,« tilføjer han.
Men reglerne er alt for upræcise og overlader for meget til politiets skøn. Mener Advokatrådet:
»Reglerne sigter alt for bredt. Det må præciseres, hvad politiet har lov til,« fastslår Michael Rekling.
Lovudkastet sætter regeringen under pres: Kravet om fri adgang til private hjem kommer fra en kommission med juridiske eksperter, den samlede politiledelse og Højesterets præsident, Jacques Hermann, i spidsen.
Men samtidig går forslaget imod regeringens planer om at sikre boligens ukrænkelighed. Justitsminister Lene Espersen arbejder netop nu med lovudkastet, der forventes at blive fremsat i Folketinget efter årsskiftet.
»Regeringen har slået sig op på retssikkerhed for den enkelte borger og skal slå mange knuder på tungen, hvis den skal forklare, hvorfor den gennemfører politiets ønsker,« siger formanden for retsudvalget, SF’s
Anne Baastrup.
Ministeren afviser at kommentere forslaget, mens Venstres retsordfører, vicepolitimester Birthe Rønn Hornbech, afviser at lade sig binde af et forslag fra en kommission nedsat af SR-regering.
Hun er en af drivkræfterne bag regeringens retssikkerhedskommission, der arbejder på at begrænse statens muligheder for at trænge ind i private hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pawel jan Stensgaard Jensen

Okay nu vil i os fjerne en borgers private frihed i hans ejet hjem!! Ja så kan i lige så godt brige loven tilbage med en politimand gælder for to til og med som alle dommer stadig bruger, alt det i vil lave om på gøre i jo allerede og så bruger i den undskyldning hvis en borger er besvimet osv... Gider i lige stoppe med at give politiet så meget frihed at det vil blive endnu mere kurupte end de allerede er. De lyver når de stopper en og de gennem roder biler og bruger gamle anholdelser som ikke længere skal være i deres system efter de er forældet. Hvis Folketinget er så opsat på at fjerne borgernes frihed og gøre os til slaver som de gjorde i USA hey så værsko, eller er det fordi at i, i Folketinget har for meget magt og skal lige sættes på plads igen, 100% vil ingen borgere finde sig i jers lort