Læsetid: 2 min.

Politisk storm efter fængsling af tjetjener

Regeringens skal redegøre for forløbet omkring fængsling af tjetjensk viceministerpræsident
31. oktober 2002

Der er undren og vrede i Folketinget efter varetægtsfængslingen i København i går af den eksil-tjetjenske viceministerpræsident Akhmed Sakajev. Medlemmer af oppositionen mener, at regeringen har klædt dem meget dårligt på til at kunne tage stilling til den krise mellem Danmark og Rusland, som afholdelsen af en tjetjensk verdenskongres mandag-tirsdag har ført til.
Fredag i forrige uge blev Københavns Politi anmodet af de russiske myndigheder om at anholde Sakajev, da de mistænker ham for at have medvirket til gidseltagningen i Moskva og terrorhandlinger i perioden 1996-99. Anmodningen kom samtidig med heftig russisk kritik af, at Danmark ville lægge jord til den tjetjenske verdenskongres.
På trods af det politiske sprængstof i anmodningen orienterede udenrigsminister Per Stig Møller ikke Folketingets udenrigspolitiske nævn om Sakajev-sagen under to møder i weekenden. Tværtimod fastholdt Stig Møller, at samtlige deltagere i Tjetjenien-konferencen var blevet nøje gransket af de danske myndigheder for terrorforbindelser, og at der ikke hos nogen var fundet noget at sætte fingeren på.
»Det undrer mig, hvordan vi i Udenrigspolitisk Nævn både lørdag og søndag kan få at vide, at ingen på Tjetjenien-konferencen sættes i forbindelse med terrorisme, og så bliver en ledende figur fra konferencen alligevel anholdt. Det er jo ikke bare en politisag – det er i høj grad en udenrigspolitisk sag,« siger næstformand i Udenrigspolitisk Nævn, Jeppe Kofod (S).
Enhedslistens deltager i nævnsmøderne, Keld Albrechtsen, siger:
»Hele forløbet i den her sag er meget besynderligt. Min største bekymring er, at der kan være tale om, at det russiske efterretningsvæsen trækker det danske politi og regeringen rundt ved næsen ved at have fabrikeret falske anklager og beviser. Og hvis anholdelsen er et udslag af politisk pression, er det jo en meget alvorlig sag.«
Oppositionen inklusive Dansk Folkeparti kræver, at regeringen giver en redegørelse for forløbet omkring fængslingen af Sakajev.
Den skal de nok få lover statsminister Anders Fogh Rasmussen.
»Sådan som sagen er oplyst for mig, så er der dog ikke grundlag for at kritisere forløbet omkring anholdelsen,« siger han til Ritzau
Både han og Stig Møller sagde i går, at de først var blevet orienteret om Sakajev-sagen tirsdag. Københavns Politi meddeler, at »Justitsministeriet løbende har været orienteret« om sagen. Ministeriet oplyser, at den løbende orientering først begyndte mandag eftermiddag.

Trist for freden
Sakajev blev i går varetægtsfængslet frem til 12. november. Russerne forlanger Sakajev udleveret og skal nu fremlægge beviser for de danske myndigheder. Justitsminister Lene Espersen lover en meget grundig gennemgang af det russiske bevismateriale.
Hos Støttekomiteen for Tjetjenien er man kede af sagen. Bestyrelsesmedlem Carl Erik Foverskov siger:
»Så vidt vi ved, er varetægtsfængslingen sket på et meget tyndt grundlag. På mig virker anholdelsen som et russisk forsøg på at sabotere det fredsinitiativ, som kongressen i København udgjorde.«
Folketingsmedlem Hanne Severinsen fra Venstre har gennem flere år fulgt Tjetjenien-konflikten.
»Det er trist, hvis myndighederne finder noget på Sakajev. Det vil alvorligt miskreditere Maskhadov (folkevalgt tjetjensk præsident, som Sakajev repræsenterer, red.), og hvem søren skal vi i udlandet og russerne så tale om fred med,« spørger Severinsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her