Læsetid: 2 min.

Prinsen der blev populær

Den tysk-fødte Prins Claus af Holland, gift med Dronning Beatrix, døde i søndags i en alder af 76. Han endte sine dage som royal andenviolin med at være et af de mest populære medlemmer af det nederlandske kongehus
11. oktober 2002

Nekrolog
»Længe leve republikken« og »Ud med Claus« var nogle af tilråbene, da tyskeren Claus von Amsberg giftede sig med den hollandske kronprinsesse Beatrix i 1966. Studenter demonstrerede i gaden, byrådsmedlemmer boykottede brylluppet og flere af af brudgommens familiemedlemmer måtte holde sig væk, da Claus von Amsberg blev til Prins Claus af Holland.
Eksperter havde godt nok fastlået, at den dengang 39-årige tysker ikke havde været i kamp for den tyske nazihær i 1945, og at et medlemskab af Hitler Jugend var automatisk for unge tyskere under naziregimet. Men krigen og den tyske besættelse af Holland var alligevel for tæt på til, at Prins Claus’ nye status kunne betragtes som ukontroversiel af alle hollændere.
14 år senere – i 1980, da Beatrix blev dronning efter moderen Julianas abdicering – var han en af de mest afholdte borgere i landet.
Prins Claus havde således hurtigt lært sig hollandsk, og han arbejdede hårdt på at spille sin rolle som andenviolin – også efter at Beatrix blev dronning.
Han tog en særlig interesse i bevaring af gamle historiske bygninger, naturbeskyttelse og miljø. Desuden var han aktiv i en række industrivirksomheder og organisationer inden for den kommercielle sektor. For eksempel sad han i bestyrelsen for både postvæsenet og nationalbanken. Da han blev 70 i 1996 oprettede han Prins Claus Fonden for Kultur og Udvikling. I sin fritid gik han op i musik, fotografi og bøger. Desuden aktiv tennis- og golfspiller.
En ting overskyggede imidlertid mere og mere hans gøremål, nemlig hans dalende mentale og fysiske tilstand. Allerede under kongeparrets statsbesøg i Storbritannien i 1982 kunne det ses, at Claus var mærket af et nervøst sammenbrud, og i 1991 fik konstateret en let form for Parkinsons syge. I 1998 undergik han strålebehandling for prostatakræft, og i 2001 fik han den ene nyre fjernet. I løbet af de sidste måneder i hans liv – inden han døde på et hospital i Amsterdam i søndags – undergik han talrige undersøgelser af lunger og hjerte, og i august fik han indsat en pacemaker.
Han nåede i februar i år at være til stede ved brylluppet mellem hans søn, kronprins Willem-Alexander, og Maxima Zorreguieta, men måtte herefter trække sig fra offentlig optræden.
De ceremonielle og offentlige optrædener arbejdede han hårdt på at klare på en måde, så han ikke virkede overlegen på befolkningen. Det faldt ham ikke svært, for faktisk var han ikke altid veltilpas i rollen. Et faktum, som han brugte til at tage kegler med, da han i december 1998 i forbindelse med åbningen af et afrikansk modeshow i Amsterdam udtrykte sin beundring for, at Nelson Mandela aldrig gik med slips. Han flåede sit eget slips af og kastede det for fødderne af Dronning Beatrix og forbandede slipset som »en slange omkring halsen,« og modtog spontane, stående ovationer. I de følgende dage gjorde talrige mediefigurer det samme for åben tv-skærm, og Claus blev hyldet for det, der blev kaldt hans »Amsterdam-deklaration«. Fænomenet med at hive slipset af, blev kaldt »Claustrophilia.«.
Prins Claus selv vendte hurtigt efter tilbage til offentligheden. Med slips på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her