Læsetid: 3 min.

Sange fra hjernemassen

Historien om menneskehjernen er den vigtigste af alle fortællinger
29. oktober 2002

Hjernepop
Det var ikke det, at det foregik på Zoologisk Museum draperet af hvalskeletter. Det var heller ikke det, at elevatoren var ude af drift, så den udsendte måtte gå seks etager op. Det var ikke det, at serveringen bestod af brownies og kaffe.
Næh, det usædvanlige ved præsentationen af en ny popplade var tekstforfatterens omdelte publikationsliste. Den rummede titler som Effect of acute and long time treatment with propranol on cerebral blood flow and cerebral oxygen metabolism, Nocturnal variations in human lower leg subcutaneous blood flow related to sleep stages og Calculation of the FDG lumped constant by simultaneous measurement of global glucose and FDG metabolisms in humans.
Gruppen bag udgivelsen hedder Verdens farligste dyr, musikken er af den tidligere leder af gruppen Gangway, Henrik Balling, og titlen er Hjernesange. Teksterne er skrevet af læge, dr.med. og hjerneekspert Peter Lund Madsen, kendt i mediesammenhænge som HjerneMadsen.
Cd’en rummer numre med titler som »Krybdyrhjernen«, »Den Præfrontale Cortex« og »Neandertaleren«. Musikken er lige-ud-ad-landevejen pop.
Teksterne handler om de store ting i livet. Hvor kommer lykken fra? Hvordan dannes vores virkelighedsopfattelse? Om døden og den drømmende hjerne. Om mad og sex og om det, der adskiller den menneskelige hjerne fra krybdyrenes.
Doktor Madsen introducerede værket med en lille populærvidenskabelig forelæsning, som næppe heller er hørt magen ved tidligere release-parties i branchen. Men som han sagde: »Det hører sig til, når der er tale om en intellektuel plade for de få.«
Måske målgruppens karakter også afspejlede sig i den venlige interesse, han viste Informations repræsentant. Eller måske er han bare en gennemført flink fyr.
Madsen betegnede værket som en række punktnedslag i menneskehjernens udviklingshistorie.
En historie, han sammenlignede med tilbuddene på bilvask på en servicestation – primitive arters hjerne er således lig med en vask nr. 4, mens vore hjerner svarer til ’Guldvask med undervognsskyl og to gange beskyttende voksbehandling.’

Rockere har hajhjerner
Som eksempel på en hjerne, der kun er styret af instinkter og drifter, nævnte han den hvide hajs. Et væsen, som vi ifølge ham kan frygte, men ikke behøver at respektere – hvorved den minder om rockerne.
Som en mellemform fremhævede han grisehjernen, som er i stand til at præstere omtanke, følelser og bevidsthed. Grisen er på de områder hunden klart overlegen – så det er på madsensk et tilfælde, at det er hunden, der ligger foran pejsen, og grisen, der ligger i plastik i supermarkedets køledisk.
Den færdigudviklede menneskehjerne er kun ca. 45.000 år gammel, hvilket i evighedens perspektiv kun er et kort øjeblik. Det, der gør den enestående, er især den evne til medfølelse. En egenskab, som sidder i Den præfrontale Cortex, som Madsen derfor kalder for den smukkeste del af menneskekroppen.
Et par smagsprøver fra cd’en fik vi også at høre live. Sangen »Smilet« handler f.eks. om det falske (kalkulerede) smil contra det ægte. Det kalkulerede smil kommer fra det område af hjernen, der er kendt som Brodmans fjerde område, mens det ægte stammer fra gyrus cingularis anterior.
HjerneMadsen kunne fortælle, at en patient, der er ramt af hjernelammelse af Brodmans fjerde område, er ude af stand til at smile med beregning, mens han eller hun stadig kan præstere et ægte og spontant smil.
»Send mig et smil/ der kan stimulere/ ikke et smil/ fra Brodmans det fjerde/ send mig et smil/ fra gyrus cingularis anterior/ Fra din hjernes dyb/ går det ægte smil/ uden hensigt det fødes her/ Det er sjælens smil/ det er her jeg ser hvem du er/ så send mig et smil/ der kan stimulere/ ikke et smil fra Brodmans det fjerde«
Pop, ja. Men på en anden måde. Næste måned kan man høre de farlige dyr og deres hjernesange i Pumpehuset i København. Cd’en udkom i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her