Læsetid: 4 min.

Man spiser da bambier

I børnenes verden er der også trends, en af dem er riddere og prinsesser, og en børnehave i byen går ambitiøst til værks
25. oktober 2002

(2. sektion)

I børnehaven
I udkanten af De Gamles By i København dufter der af lejrbål, bålstegt vildt og krydderier. En ung kvinde med en barnevogn kigger ind igennem det høje gitter, her ser hun en legeplads med små bitte riddere og prinsesser, der fægter rundt med kæmpe sværd, store drenge, der skyder med bue og pil mod en halmballe, og boder, der ligner noget fra et middelaldermarked. Hér skal min lille være, siger kvinden begejstret.
Legepladsen tilhører Nørretoppen, en af Københavns ældste institutioner. Her kan et par af medarbejderne fortælle om dengang, børnene blev badet og klædt i institutionens tøj hver dag, dengang dagens orden var ro, regelmæssighed og renlighed.
Sådan er det ikke mere – for tiden er riddere og middelalder på mode i institutionsverdenen. Børnene klæder sig ud, lærer gamle lege, sylter, og de store har set en dåhjort blive ’brækket’ (slagtet, red.) ude i dyrehaven. Hver dag bliver eftermiddagens mad tilberedt på bål, og til den afsluttende fest er der både vildtkøller, pandekager på finsk komfur og krydret urtesuppe. I de små boder kan de voksne købe lækre syltede grøntsager og fine perlekæder, som børnene har lavet. Og kaffe og kage.
Efter ridder-ugen er det efterårsferie, og de børn, der er i børnehave, kan komme på Tøjhusmuseet og se næsten helt rigtige riddere.
»Det var nu ikke noget, vi havde planlagt på forhånd,« fortæller Mikkel. »Det hele kommer af, at vi skulle finde på et projekt, vi kunne arbejde med over tid. Riddertemaet var min kollega Nikolajs ide.«
– Det er, som om det er lidt på mode for tiden?
»Ja, der var også noget om det i forrige nummer af tidskriftet Forældre og Børn. Det er jo noget, der er sejt og sjovt.«

På kursus i bålmad
»Vi har fundet ideer og informationer på biblioteket. Der er nogle rigtig gode bøger for større børn, hvor man kan læse om, hvordan det var dengang. Både samfund og ridderturneringer og mad og alt muligt.«
– Er det også dér, I har fundet legene?
»De er fra en bog, der hedder Gamle Lege i Danmark, det er noget Rikke, der er blevet ansat i år, har tilført. Hun er optaget af rytmik. Vi har haft det her i tre år nu, og det vokser hvert år. Vi lærer noget og får nye ideer, så i år er der kommet to uger i træk. To pædagoger har for eksempel været på kursus i bålmad på Kattinge Værk ved Roskilde. Der lærte de om de der lappekomfurer, hvor vi bagte pandekager til festen.«
»Vildtkøllerne er også en fornyelse. Vi var ude i Dyrehaven sidste år. Det er et tilbud, de har om, at man kan komme ud og se, hvordan det foregår, når vildtet skal skydes og derefter brækkes på stedet. Så kan man købe et dyr med hjem, og sidst var der et par af kollegerne, der fik et med hjem. Man skal selv flå og partere det. Så i år passede det jo med bålmaden, og vi var så heldige, at det dyr vi købte, var det, vi havde set derude!«
»Vi har kogt hovedet af, så kraniet hænger her i børnehaven, og børnene har været med i hele processen.«
– Det er da lidt usædvanligt, med bål midt i byen?
»Ja, man skal vist ellers ud til Valby for at finde bålpladser, det bryder da nogle grænser for, hvad der er muligt.«
Nikolaj og Rikke fortæller, at der nok er begrænsninger ved at arbejde i en by-børnehave, men der er også muligheder:
Der er let adgang til alle mulige kulturelle tilbud, og egentlig også til skoven, for de offentlige transportmidler er let tilgængelige. I en forstad er der nok bedre luft, men man kan godt være lidt isoleret, når der kun er en bus og langt til alt. Ridderprojektet er et eksempel på de muligheder, der er for at skabe noget, der er sjovt for både børn og voksne.

Børn i byen
Hvad så med ungerne? Pædagogen Claus fortæller, at mange af forældrene har meldt meget positivt tilbage.
»Alle forældre kender til, at børnene siger ’ikke noget’, når de bliver spurgt, hvad de har lavet i børnehaven. Men i ridderprojekt-perioden er der virkelig blevet snakket og fortalt ved middagsbordene. Særlig de stores tur til Dyrehaven, hvor de så det døde dyr og fik talt om dyr og kød i det hele taget, var en oplevelse«.
– Ville børnene spise maden?
»Ja, det har været en overraskende succes. Mange af børnene var tydeligvis ikke vant til at lave mad, og her var det tilmed på bål. Det synes de var spændende, og de spiste både suppe og fisk fra bålet. Der blev spist op næsten hver dag«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her