Læsetid: 4 min.

Stadig på Tværs

Tine Bryld har nu i 30 år talt med unge om problemer i radioprogrammet Tværs. Jubilæet markeres med en bog en radiodokumentar om ungdommens mor, der efterhånden har opdraget to en halv generation
18. oktober 2002

Lad mig så høre
Hendes »jaa« og »nåå« går direkte i ungdommens søndag aftener. Fornemmelsen af vemod oven på en weekend, der trods alt altid var mere spændende end udsigten til mandag morgen i skolen. Fornemmelsen af tvivl og usikkerhed oven på lørdagens kinddans, som ikke blev helt så hed som håbet. Og så den lidt vellystige gysen over, at der trods alt var nogen, der havde det meget værre, når Tine Bryld med sin næsten påtrængende varme stemme stillede endnu en ung tvivler spørgsmålet:
»Har du talt med dine forældre om det?«
På mandag er det 30 år siden, socialrådgiver Tine Bryld satte sig i studiet til den første udgave af Tværs. I 30 år har hun hver søndag taget imod opkald fra nye unge, med de samme problemer, som netop ringer til Tværs, fordi de ikke havde talt med deres forældre om det.
»Jeg hedder Pia og går i 2. real. Jeg mødte en fyr til en fest. Han spurgte, om jeg ville med udenfor. Det sagde jeg ja til, så spurgte han om jeg ville i seng med ham. Det sagde jeg nej til, fordi jeg ikke turde. Hvad skal jeg gøre for at overvinde min angst?«
Sådan starter en af de 1.500 samtaler, som Tine Bryld har delt med Danmarks ungdom i de sidste tre årtier, og selvfølgelig havde Pia ikke talt med sine forældre om det. Det havde vi andre heller ikke, selv om der nok ikke var noget en del af os hellere ville vide, end hvordan vi overvandt pigernes og vores egen angst.

Hader enkle forklaringer
En time med Tine Bryld søndag aften gav selvfølgelig ikke svar på ret meget, men det var god og vedkommende radio, og det er det stadig. Det er nok også derfor, at Tværs er det længst kørende radioprogram i Danmark med den samme vært. Godt nok er lyttertallet faldet en del siden dengang 200.000 var med hver gang. Tværs er også blevet flyttet til søndag eftermiddag, men lyden og nærværet er der stadig. Tine Bryld kan snakke i telefon, så ikke et øje er tørt, og så kan hun komme tæt på.
»Jeg hader enkle og banale forklaringer,« fortæller hun i bogen Tværs, der udkommer på 30-årsdagen for programmet.
Og det er måske det, der er det mest befriende ved Tværs og Tine Bryld. Hun kommer lynhurtigt forbi gymnasiepsykoanalysen og er ikke bange for at gå til den, hun sidder med i røret.
»Hvis det kun er dig selv, du tænker på, så er der ingen, der gider høre på dig,« kan hun sige til en ung mand, der har ringet ind, fordi han mangler venner, men hun er lige så hurtig til at bygge op igen med et: »Der er masser af gods i dig.«
Selv fortæller Tine Bryld i radiodokumentaren Tværs i tiden, der sendes søndag klokken 16, at hun nok er blevet mere skrap over årene. Hun giver også forklaringen på, hvorfor hun stadig sidder som vært i et ungdomsprogram. Da hun tog jobbet for 30 år siden var hun i tvivl om, om hun med sine 32 år var for gammel. Siden er hun blevet hele Danmarks ungdoms mor, men som hun siger:
»Jeg føler, jeg er bedre i dag. Jeg har fået livserfaring, og har ikke så store forventninger. Men jeg håber at kunne flytte et par tanker, der kan hjælpe en anden gang. Tværs er et igangsætningsforløb. Man ved godt, hvad der er galt, men man trænger til et los i røven.«

E-mail vinder frem
Tværs ligger ikke længere søndag aften, men bliver sendt søndag eftermiddag klokken halv fem. E-mail er blevet den foretrukne måde for de unge at komme i kontakt med Tine Bryld, og programmet er ikke mere frontlinjen i DR. Det var det til gengæld i starten, hvor det borgerlige Danmark blev dybt forarget, når Tine Bryld fortalt unge piger om prævention og sex. I dag er det den første Tværs-generation, der sidder med deres teenagebørn. Børnene har stadig de samme problemer, og de har stadig ikke talt med deres forældre om dem, men Tine Bryld og Tværs er langt nede på listen over ting, der chokerer forældre. Tværs er blevet en institution, og i sin bog fortæller Tine Bryld, at hun savner kritikken.
»Hvor er den kritiske røst mod ensretningen i tankegangen lige nu – er det tiden eller os, der er lagt øde,« spørger hun.
For dem, der skriver eller ringer til Tine Bryld, ser det dog ikke ud til at betyde ret meget, om tiden er lagt øde. Deres egne problemer er mere vedkommende, som for eksempel pigen Gerd, der indleder sin mail til Tine Bryld sådan her:
»Jeg er 16 år gammel, og jeg er transseksuel.«
»Ved dine forældre, at du har været tæt på at gøre en ende på dit liv,« spørger Tine Bryld pigen, da hun får hende på telefonen.
»Nej, og jeg ønsker ikke at fortælle det,« svarer Gerd.
Gerd taler dog med sine forældre om problemet og med Tine Brylds hjælp får den 16-årige en henvisning til sexologisk klinik. Hun er bare en af de 6.000 unge, der har brugt Tine Bryld, og selv om problemerne ikke altid kan genkendes af lytterne, så er søndag stadig en dag, hvor unge kan krybe sammen med radioen og blive beroliget af Tine Brylds varme »jaa«, »nåå« og »Har du talt med dine forældre om det.«

*Tine Bryld: Tværs. 208 s. 229 kr. DR Multimedie. Udkommer mandag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu