Læsetid: 5 min.

’Vi skal stille ens krav til alle i Europa’

Måske lyder vi ens, men under overskrifterne er der fortsat reelle og substantielle forskelle mellem socialdemokraterne og de borgerlige kræfter i EU, siger Poul
11. oktober 2002

Nyrup
LONDON – Den socialdemokratiske partiformand ankommer forsinket, men grinende, slank og tilsyneladende i fin form i den danske diplomat-residens, hvor Information skal interviewe den tidligere danske statsminister, før Nyrup skal videre til socialistisk topmøde i Downing Street 10.
Her skal Tony Blair være vært for et møde, der skal sætte en ny dagsorden for de europæiske socialdemokratier og give et bud på, hvordan socialdemokraterne skal håndtere »de højrepopulistiske, euroskeptiske partier i Europa«.
Men er det overhovedet en dækkende overskrift for det danske socialdemokratis aktuelle problemer? Før samtalen med Nyrup har Information talt med flere ledende socialdemokrater om situationen i det danske parti, og det er ikke højrepopulisme eller euroskepsis, der ses som det største problem.
»Den socialdemokratiske udfordring skal give svar på nogle grundlæggende udfordringer. Hvad skal vi svare de europæiske borgere, der er nervøse for globaliseringen; som er nervøse for, hvad der nu sker efter 11. september sidste år. Vi skal have en fælles europæisk asylpolitik, og vi skal have en fælles politik imod narkohandel og menneskehandel samtidig med at vi skal give meget mere hjælp til nærområderne i de lande, hvor der er krise. F.eks, skal vi have et markant løft i teknologioverførslen til Den Tredje Verden.«
– Hvad har 11. september og angsten for økonomisk globalisering med hinanden at gøre?
»Det er to ting, der forstærker hinanden. Begge skaber en stor usikkerhed hos mennesker. Det er angsten for det fremmede og de fremmede, der smelter sammen. Og det er det, højrepolitikerne udnytter. Men vores svar bygger ikke på en ny indadvendthed, en ny nationalisme. Vi tager til efterretning, at globaliseringen, den er kommet for at blive, og så må vi udruste Europas borgere med de nødvendige redskaber til at kunne begå sig i denne globaliserede verden. Vi vil udruste Europas borgere med redskaber til at kunne nå deres drømme.«
– Er det ikke så tilpas vagt et udsagn, at alle politikere kan skrive under på det?
»Overskrifterne lyder måske ens, det erkender jeg. Men du skal ikke kradse ret meget i lakken, før du finder nogle grundlæggende forskelle lige under overfladen. Vi vil sætte ressourcer af til udruste borgerne til forandring. Her mener jeg uddannelse, uddannelse og mere uddannelse. Den nuværende danske regerings praksis viser forskellen. Og den sociale omsorg, ja jeg ved godt, at regeringen fører sig frem på det område, men retorikken afslører sig selv. De taler altid om de svageste. Det er hattedamernes indsamlere, vi har her. Men den politik svigter borgerne. Det, velfærdsstaten skal bygge på, er, at hvis du er blevet skilt, mistet din bolig eller er blevet arbejdsløs, hvis du har måske bare et midlertidigt problem, så skal velfærdsstaten være der for dig. Som en trampolin, hvor du kan rejse dig og komme helt op igen.«
– Det lyder dyrt og meget kollektivistisk
»Jeg siger ikke, at staten skal sørge for alting. Rettigheder og pligter skal hænge sammen for den enkelte. Det er det, jeg kalder hverdagens moralismen,« svarer han, og går videre:

Kristent korstog
»Hvad er det socialdemokratiske svar på problemerne med flygtninge og indvandrere. Her har vi brug for en ny europæisk handleplan. Vi skal stille med et klart socialdemokratisk alternativ til den kulturkamp, som Jesper Langballe, Søren Krarup og konsorter – The Christian Crusade – forsøger at stable på benene. Det må aldrig blive til religiøs krig. Tværtimod skal vi etablere et fælles europæisk sæt af grundlæggende værdier og normer og rettigheder, som ingen kan sætte sig ud over. Det har intet med religion at gøre. Vi skal holde fast i den sekulariserede stat, og de med de europæiske grundrettigheder skal vi stille ens krav til alle mennesker af alle religioner.«
– Har vi ikke både menneskerettighederne og det nye europæiske charter?
Nyrup erkender, at de er gode, men mener, at de skal udbygges. Han peger på problemstillingen om religion og stat:
»Sharia har f.eks. middelalderlige vurderinger om straf og kønsroller. Det har Det Gamle Testamente også, så vi har heller ikke været for go'e, men vi har været gennem Oplysningstiden. Det skal de selvfølgelig have chancen for.«

Falsk dansk melodi
– Er det anderledes end det, den danske regering vil sige? Bertel Haarder vil heller ikke have religionskrig og regeringen går vel også ind for grundrettigheder, og bryder sig ikke synderligt meget om sharia?
»Den aktuelle danske diskussion er falsk. Den tager ikke helheden med. Den danske diskussion bygger på en forkert forestilling om, at hvis bare vi strammer op på vores regler, så kan vi regulere sagerne, men vi kan ikke selv afgøre det spørgsmål. Der kommer måske flere til Sverige i et stykke tid, men det løser ikke problemerne. Og samtidig går den politik ud over de indvandrere, der allerede er her i landet. Vi hører fra mange, hvordan de møder mere negative holdninger i hverdagen. Holdningsskiftet rammer også den enkelte,« siger Nyrup, der derved er tæt på at sige det samme, som daværende udviklingsminister Anita Bay Bundegaard fik så meget smæk for.
– Men kan problemet overhovedet løses, før vi har en fri og retfærdig verden. Kan det løses på europæisk plan, som du siger?
»Ja, det tror jeg,« siger Nyrup, mens interviewet fortsætter i diplomatbilen i hastig fart på vej mod Downing Street. Tiden er presset, men Nyrup har overskud til en vits: »Du ved, Annegrethe, sammen er vi stærkere end hver for sig,« siger han med en bevidst overbetoning af sin egen velkendte måde at tale på.
Bilen svinger ind i Downing Street. Der er fyldt med turister. Ikke mange reportere står klar ved starten af det europæiske socialist-topmøde. Men solen skinner, Nyrup er i godt humør. Vi har ikke talt om krisen derhjemme i partiet, hvor Pia Gjellerup og Frank Jensen i det diskrete konstant kører sig selv i stilling og bekymret taler om, hvor alt for unge, de unge i partiet, er til snart sagt noget-som-helst, »der lugter af konkurrence,« som et medlem med gode kontakter i ledelsen, siger før interviewet. Vi har ikke talt om det, for det var ikke meningen med interviewet, har det lydt fra presseafdelingen.
Efter mødet bliver Nyrup valgt som formand for en særlig task force, der skal udvikle en europæisk strategi for beskæftigelse i Europa for de europæiske socialdemokrater.
»Det er rart at kunne arbejde med nogle mere overordnede, europæiske og globale emner og kunne løfte blikket fra de mange opgaver i hverdagen, der har langt kortere perspektiv,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu