Læsetid: 2 min.

Stress koster dyrt

Hvis vi ikke øger forebyggelsen af stress, bliver det dyrt for både sundhedsvæsenet og virksomhederne, advarer sundhedsøkonom
2. oktober 2002

Det har store personlige omkostninger for de ramte, men efterhånden som det breder sig, vil den samfundsøkonomiske effekt også blive mærkbar: Stress og behandlingen af de stress-ramte vil komme til at koste dyrt, hvis der ikke gribes ind nu.
»Jeg kan ikke tilskynde nok til, at man interesserer sig for det og prioriterer området i de kommende år,« siger Kjeld Møller Pedersen.
Han er professor i sundhedsøkonomi ved SDU og tillige formand for bestyrelsen på Arbejdsmiljøinstituttet.
Kjeld Møller Pedersens advarsler kommer bl.a. på baggrund af nye tal for stress blandt danske ledere. Som beskrevet i Information i går føler hver 10. aktive danske leder sig så stresset, at det påvirker helbredet, og hver femte tidligere leder har en reelt behandlingskrævende depression som følge af stresspåvirkninger.

Ingen præcise tal
Der kan ikke sættes præcise tal på, hvor meget stress koster det danske samfund, men det er, siger Kjeld Møller Pedersen, meget store summer:
»I midten af 1990’erne regnede man ud, at arbejdsmiljøskader årligt kostede samfundet 23 mia. kr. Heraf udgjorde de psykiske skader 11-12 procent – og den andel er ikke blevet mindreÇ« siger han.
I går kom det frem, at antallet af ansøgninger om invalidepension begrundet i stress, som livsforsikringsselskabet PFA modtager, er stærkt stigende.
Og Kjeld Møller Pedersen peger på, at antallet af sager med baggrund i psykiske arbejdsskader, som bliver behandlet i Arbejdsskadestyrelsen er fordoblet fra 1995 til 2001 – en periode, hvor antallet af sager ellers generelt er faldet.

Sund økonomi
»Det er afgørende, at vi får mere viden om forebyggelse – det tumler vi stadig en del med. Og det handler ikke om store forgyldte programmer, som vil være svære at bruge på mange små virksomheder. Det forebyggende arbejde skal opbygges gennem virksomhedsnær forskning – i et samspil mellem virksomhederne og forskerne,« siger Kjeld Møller Pedersen.
Overordnet er det hans overbevisning, at »der er ’sund’ økonomi i sådan en forebyggende indsats«.
»Og virksomhederne må stille sig selv spørgsmålet, om man kan træffe gode beslutninger, når man er overstresset? Der findes ikke nogen undersøgelser, der giver svaret, men når man selv er på en arbejdsplads, har man en klar ide om det. Og dårlige beslutninger koster jo penge,« siger Kjeld Møller Pedersen.
»Derfor berører det de enkelte arbejdspladser. Men indsatsen mod stress kan være ’farlig’, for den anfægter måden, vi har organiseret tiden og arbejdet på. Det kan betyde, at der er nogle ting, der skal laves grundlæggende om – både i hierakiet, i ansvarsfordelingen og i beslutningsprocessen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her