Læsetid: 2 min.

Stress udløste strejke

Stressen florerer i det offentlige – på ældrecentret Blomsterengen fik de nok i denne uge
28. oktober 2002

Antallet af ældre voksede, men det gjorde antallet af ansatte ikke. Tværtimod er der nu 18 fuldtidsansatte mod 25 for bare to år siden. Så afspadsering er det svært at få, omsorgsdage ligger det også svært med at få placeret, så det passer med familiens behov, og efterårsferien kunne kun blive på to dage til hver. Og det går ud over de ældre. Morgenplejen er først afsluttet efter kl. 10 – og det kan være længe og ligge og vente på at blive ‘taget op’.
Torsdag fik de så nok, plejepersonalet på ældrecenteret Blomsterengen i Holsted i Vestjylland. De nedlagde arbejdet. Begrundelse: Vi får stress.
»Vi prøver at gøre alt for at skjule over for de ældre, at vi er stressede, men de ved det jo godt. Og vi kan ikke tag de samme hensyn til hinanden mere – det er der ikke overskud til. Vi kan slet ikke følge med,« fortæller Berit Madsen, en af de aktionerende.
Dårlig nattesøvn og hovedpine og kollegaer, der overvejer at søge andre græsgange, lyder nogle af symptomerne, og efter et møde med Holsted kommune torsdag blev arbejdet genoptaget og så nu har kommunen fået to måneder til at løse problemet, inden ledelse og fagforening sætter sig sammen igen.
Og personalet på Blomsterengen er ikke alene om at føle sig stresset. En ny undersøgelse, som analyseinstituttet Megafon har lavet for Dansk Arbejdsgiverforening viser, at 17 procent af lønmodtagerne i det offentlige anser deres psykiske arbejdsmiljø – og her er stress en vigtigt faktor – for at være direkte dårligt. I det private erhvervsliv gælder det for 10 procent af lønmodtagerne, viser undersøgelsen. Blandt funktionæransatte er der ikke tilsvarende forskel mellem det offentlige og det private.
Undersøgelsen viser også, at ansatte, der selv vurderer deres psykiske arbejdsmiljø som dårligt, har væsentligt længere sygefravær: Deres seneste fravær var på 15 dage, mens det ’kun’ var på syv dage for dem, der synes, de har et godt psykisk arbejdsmiljø.
En af de offentligt ansatte grupper, der plages af hårdt af stress, er socialrådgiverne. I den forgangne uge offentliggjorde Dansk Social en undersøgelse, der viser, at hver tredje socialrågiver føler sig stresset.
Mere end hver femte har symptomer på udbrændthed, mens 22 procent føler sig følelsesmæssigt udmattede dagligt eller ugentligt, mens 15 procent af socialrådgiverne har hukommelsesbesvær.

*DR 2 sender i aften kl. 22.30 det første af syv programmer om ’Stress – den moderne syge’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her