Læsetid: 3 min.

Hvor svært kan det være?

Dansk 2-0 sejr over Luxembourg uden glans
14. oktober 2002

EM-fodbold
Efter 2-0 sejren over Luxembourg i Parken mente Danmarks landsholdschef, Morten Olsen, at det var en af de sjældne kampe, hvor begge trænere kunne være tilfredse.
Olsen var tilfreds med de tre point. Hans gamle landsholdskammerat Allan Simonsen kunne være tilfreds med, at hans Luxembourg-amatører havde gjort det lige så svært for hjemmebanefavoritten, som Olsen vidste, det ville blive.
Bortset fra, at ’Lille Allan’, der snart bliver 50, aldrig bliver tilfreds med et nederlag, var han tilfreds med, at hans spillere havde erfaret, at de kunne bide skeer med et af verdens bedste landshold.
Realismen i den vurdering af Danmark bygger på, at de rød-hvide er nr. 13 på FIFA’s seneste verdensrangliste, Luxembourg nr. 148. At Simonsens succeskriterium i EM-kvalfikationen mod Danmark, Norge, Rumænien og Bosnien Hercegovina nul points, og at Luxembourg ikke har ikke vundet en landskamp siden 1995 – 0-2 mod Danmark var det 27. nederlag i træk i EM- og VM-kvalifikationskampe.
Her er det så, at vi må spørge Morten Olsen:
Hvor svært kan det være?
Hvor lidt skal vi være tilfredse med?

Olsens minimalisme
For en landstræner med to sideordnede mål – at vinde og at spille underholdende godt – har Olsen udviklet en minimalisme, der hverken matcher hans perfektionisme eller hans længsel efter det gode spil.
En længsel alle danskere deler, fordi det trods alt stadig er vigtigt, hvordan Danmark vinder.
Selv i Italien har de erkendt, at resultatet ikke er det eneste, der tæller. Fodbold skal også være værd at se på og ikke en dis af luskede forsøg på at snige sig til et vindermål efter at have tørret modstanderen med kønsløst trilleri med livrem og seler.
Kendsgerningen er, at Olsen og hans raske svende gjorde det sværere end nødvendigt ved at spille for langsomt og for bold-masserende på tværs og tilbage.
Det var ikke så slemt, som da Morten Olsen efter VM-nederlaget til England på 0-3 i sommer sagde, at hans spillere havde kontrolleret kampen, efter at England var kommet foran 2-0!
Men er der da aldrig kampe, hvor man kan tillade sig at forlange, at en storfavorit som Danmark på egen bane sætter fuld damp på kedlerne og forsøger at spille en flok fritids-professionelle fra det fodbold-kultur-fri Luxembourg over på Fælleden til de andre amatører?

Uden angribere
Luxembourg stillede op uden angribere i en 6-4-0 formation. Alligevel startede Danmark med med Christian Poulsen som anden spillende midtstopper i en forsvarslinje på fire. Problemet er bare, at Poulsen og Rene Henriksen spillede for lidt. Og at backerne Kasper Bøgelund og Niclas Jensen lå for langt tilbage, så fløjmændene Dennis Rommedahl og Martin Jørgensen manglede dem til at kombinere med på kanterne. Hvor Simonsen selvfølgelig spillede med dobbelt-gardering. Man kender vel sine landsmænd på gangen.
Resultatet var, at en i øvrigt veldriblende og gennembrudsdygtig Martin Jørgensen for tit blev fanget af garderingsforsvareren. Han leverede dog meget mere end den lynhurtige, men teknisk temmeligt primitive Dennis Rommedahl på højre fløj, som savnede plads at løbe på. PSV’eren burde allerede i pausen været byttet ud med den mere sofistikerede dribler med det fantastiske antrit, Jesper Grønkjær.
Morten Olsen hentede i sin tid Grønkjær til Ajax, Amsterdam fra AaB, og har enorme forventninger til jyden. Han er den spiller, Olsen retter mest på til træning, men »Sorgenkind« Grønkjær spiller ikke altid op til trænerens krav, og det er vel grunden til, at »Sonntagskind« Rommedahl er startet inde i alle kampe, siden Morten Olsen blev landsholdschef i juli 2000.

Tvivlsomt straffespark
Grønkjær kom i lørdags på banen i de sidste 23 minutter og udrettede mere end Rommedahl på den dobbelte tid – først og fremmest som ophavsmand til det andet mål, der lukkede kampen efter 70 minutter.
Efter at have tabt bolden med et kikset fremspil, jagtede Grønkjær kuglen og pressede Cardoni til at fejlaflevere hen til Jon Dal Tomasson, som kvitterede med et ryk ind i feltet og en perfekt høj-lang-centring til Ebbe Sand, der spurtede, sprang og svævede gennem den kolde oktober-aften og pandede bolden i nettet til 2-0.
Det lunede.
Også fordi det var Sands eneste sejr i luften mod Luxembourgs klasseforsvarer, Bundesliga-kollegaen Jeff Strasser.
Et mere end tvivlsomt straffespark på Christian Poulsen efter tre-fire klare overgreb før pausen udnyttede Jon Dal Tomasson til at bringe Danmark foran 1-0 efter 51 minutter. Det var en kompensationskendelse af den umulige ungarske dommer Bene, som totalt overså alle luxembourgske ulovligheder over bæltestedet.
Men som den prins Joakim sagde til DRTV i pausen, så burde Danmark kunne score på andet end straffespark.
Hvor svært kan det være!

FAKTA
Kampen
*Danmark-Luxembourg 2-0

*Mål: 1-0 Jon Dahl Tomasson (52. minut, straffespark). 2-0 Ebbe Sand (71. minut).

*Dommer: Ferenc Bede, Ungarn.

nTilskuere: 41.200.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her