Læsetid: 4 min.

Talentet og systemet

AB havde Brøndby på krogen, men fandt 1-1 tilfredsstillende
21. oktober 2002

Fodbold
Siden 3-1 sejren over Brøndby den 3. august har den 20-årige Stephan M. Andersen været AB’s målmand. Hentet i huj og hast i Hvidovre som erstatning for den skadede førstemålmand Jan Hoffmann, men købt af den tidligere klubejer og fungerende Manchester City-keeper Peter Schmeichel, der ejede transferrettighederne på stortalentet.
I fredags meldte 31-årige Hoffmann sig klar efter sin lange skadespause, men AB-træner Ove Christensen holdt fast ved Stephan Andersen, der trods AB’s bundplacering har spillet så godt, at han i dette efterår har kvalificeret sig til det danske U21-landshold.
Det var den erfarne Hoffmann ikke tilfreds med, og det kom i avisen, som det sig hør og bør i Klods Hans’ fædreland. Pointen er, at der var bare ikke noget i Stephan Andersens præstation mod Danmarksmestrene Brøndby, som beviste, at Hoffmann havde ret.
Den unge, 1,88 meter høje og atletiske keeper, der med sin reaktionshurtighed, teknik og placeringsevne nok er det største af en del store danske målmandstalenter, spillede godt i en kamp, hvor det der med at dække tæt og forsvare koncentreret ikke havde førsteprioritet.

Droppede Brøndby
Så selv om AB dominerede første halvleg og starten af anden, så kombinerede Brøndby sig igennem til ping-pong-afslutninger fra klods hold i et tæt befolket straffesparksfelt. Det er noget af det sværeste at håndtere for en ung målmand, men Stephan Andersen var fokuseret – og havde stærke reaktionsparader, blandt andet fra et andet ungt talent, Peter Foldgast.
Det tankevækkende er, at Stephan Andersen var i Brøndby fra han var 16 til han var 19 år – uden at blive opdaget. Han stod i skyggen af den et år ældre Kim Drejs, der er fortrængt som Krogh-afløser af Casper Ankergreen, købt i Køge.
»Jeg følte ikke, at Brøndby satsede på mig, og mine ambitioner var til mere end at spille på klubbens tredjehold. Derfor vendte jeg efter et halvt år som senior tilbage til Hvidovre, hvorfra jeg kom til AB omkring 1. august,« sagde Stephan Andersen.
Så meget for Brøndbys højt prioriterede talentspejder- og udviklings-system.
Klubben røg tidligere i efteråret ud af DBU's udviklingsprogram ITU, fordi man ikke ville følge reglerne og bruge det årlige tilskud fra DBU og Team Danmark på omkring 300.000 kroner til at ansætte en specielt træner for integreret talentudvikling.
I Kim Vilfort, Lars Olsen, John Faxe Jensen og ynglingetræneren mente man, at folk nok til talent-projektet. Problemet er bare, at de også har andre træner-opgaver. Det må de ikke have i ITU-modellen, men det kan altså også konstateres, at der røg et supertalent af en gratis målmand.
I betragtning af, at 39-årige Mogens Krogh træder af om en måned, må Brøndby i sag ærgre sig over, at se Andersen i AB-trøjen.

Forskel
På Mattias Jonssons udligning til 1-1, kampens resultat, havde AB-keeperen hånden på, men ikke tidligt nok til at blokere det flade skud fra svenskeren, der var spillet fri af Mads Jørgensen mellem AB’s store centerforsvarere Christian Karlsson og Steen Träger.
AB var kommet foran 1-0 seks minutter efter pausen. På Jesper Falchs høje centring satte Peter Benjaminsen af efter et tilløb næsten fra midten og svævende gennem luften pandede han bolden i nettet hos Mogens Krogh i Brøndby-målet.
Mestrenes 17-årige debutant som venstre back, Dennis Cagara, nåede end ikke med op og genere målscoreren. Selv for en hurtig knægt som Cagara er der en verden til forskel på tempoet i ynglinge-DM og SAS Ligaen.
I første halvleg kørte en veloplagt Michael Johansen som en landsholds look-a-like rundt med Cagara. På midten sørgede Nikolaj Stockholm og Lars Larsen for at sætte tryk på – og havde effektiviteten i AB-afslutningerne været lige så stor som fantasien og timingen i opspillet havde en underholdende første halveg, hvor Brøndby var på spanden, ikke endt målløs.

De gode gamle dage
Men banen, som en heftig haglbyge lige før kick off gjorde våd, tung og ujævn, krævede sit af AB’erne. Og det er hårdt ved spillestilen, der fire årtier efter udflytningen fra Nørre Alle ved Parken stadig kæler for det lette, kvikke kombinationsspil.
Brøndbys udskiftninger i pausen, hvor Thomas Lindrup kom ind på venstre fløj, mens Jonsson rykkede over på højre og anonym Kasper Dalgas røg på bænken, gav AB problemer,
»Vi vidste det, men vi kunne ikke gøre noget ved,« sagde AB-træner Ove Christensen, som mente, at AB havde spillet en god og taktisk gennemført kamp.
I de gode gamle dage havde Brøndby kørt sådan en kamp hjem – ved at spille og køre AB ned på fysikken de sidste 30 minutter. Men det er længe siden, at det var gode gamle dage i Brøndby, og det har lange udsigter med det stilskifte, som træner Michael Laudrup står i spidsen for.
Blandt de 7321 tilskuere var der andre end denne signatur, der undrede sig over, at Laudrup har fyret stopperen Kenneth Rasmussen. Med ham i staben kunne Morten Wieghorst rykkes frem og give en tynd og meget ung midtbane tyngde. Det er stærkt tiltrængt.
Den triste sandhed er, at det er længe siden, at Brøndby har spillet en god kamp og vundet. AB kan nøjes med at ærgre sig over, at de ikke vinder, holdet spillet alt for godt til at ligge sidst. Herlighedsværdien giver ingen point, kun sympati.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her