Læsetid: 2 min.

Temperatur

Europas revolution
18. oktober 2002


(2. sektion)

*»Det går ad helvede til i Europa. EU-landene kan ikke finde fælles fodslag i Irak-spørgsmålet. De udmattede folder i ansigtet på Javier Solana, denne ’høje repræsentant for en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik’, taler deres tydelige sprog: Der findes nemlig ingen fælles sikkerheds- og udenrigspolitik i Europa,« skriver det østrigske nyhedsmagasin, Profils kommentator, Georg Hoffmann-Ostenhof.
Men ikke nok med det: EU’s østudvidelse afspores, hvis irerne forkaster Nice-traktaten for anden gang. Og besinder de sig på et ja, og udvidelsen kommer på skinner, er det også ad helvede til:
For hvordan i al verden kan EU med de eksisterende beslutningsprocedurer være politisk handledygtig, når hele 25 medlemsstater skal blive enige?

Ad helvede til
Det er også ad helvede til, at snart sagt hvert et europæisk land er hjemsøgt af højrepopulistiske og nationalistiske strømninger. Økonomisk er det ad helvede til: Stabilitetskravene for eurolandene om, hvor store underskud der kan tillades på statsbudgettet, er i opløsning – disciplinen slappes. Så alt i alt går det ad helvede til i Europa eller hvad?
Nej, det er ikke kun sort i sort, ender Hoffmann-Ostenhof alligevel med at konkludere.
»Vel taler EU ikke med én stemme på den internationale arena, men er vi af den grund uden indflydelse?
Først ville Bush og co. blæse på FN og styrte Saddam. Det er ikke mindst Europa, som ved skarp kritik fra tyskerne og venlig overtalelse fra briterne har fået Washington til at vælge FN-vejen. Altså kan Europa trods sin svaghed stadig spille en civiliserende rolle i international politik.«

Sensationel udvikling
Men heller ikke i europæisk ’indenrigspolitik’ er kun ren elendighed:
»Lidet bemærket, men desto mere sensationel er udviklingen i EU-konventet, hvis parlamentarikere nu har nået konsensus om ting, man før kun kunne drømme om. F.eks. at EU skal have en ægte forfatning, og at udkastet skal ligge klart til næste år.
Konsensus er der også om, at chartret om europæernes grundlæggende rettigheder skal indskrives som retligt bindende. Og minsandten om der ikke også er konsensus om, at Europa bør have eget sæde i FN’s sikkerhedsråd.
Hvad mere er: Meningsmålinger viser, at to tredjedele af europæerne – ofte i modstrid med deres egne regeringer – ønsker et internationalt stærkt og demokratisk Europa med egen forfatning. Måske bekræftes endnu engang historiens erfaring om, at det er i krisetider, at de største fremskridt gøres.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her