Læsetid: 3 min.

Terror finansieres af sorte penge

’Uformelle banker’ og utilstrækkelig lovgivning i Sydøstasien gør det let for terroristernes bagmænd at hvidvaske sort kapital
22. oktober 2002

MANILLA – Ved siden af at gennemføre bombeaktioner bruger islamistiske terroristgrupper formentlig store ressourcer på at infiltrere Sydøstasiens økonomiske liv. Det har de let ved, for regionens lovgivning udgør en helt utilstrækkelig barriere for hvidvaskning af sort kapital. Det hævder i al fald et 11 siders fortroligt dokument forfattet af den japanske jurist Motoo Noguchi, som den Asiatiske Udviklingsbank (ADB) i Manila har hyret til at bekæmpe sorte kapitalstrømme i Sydøstasien. Dokumentet, der i sin første version stammer fra januar 2001, men er blevet opdateret flere gange, påviser, hvor let spil terrorens økonomiske bagmænd har i den region, der 12. oktober blev ramt af det blodige bombeattentat på Bali i Indonesien.
»Spørgsmålet om hvidvaskning af penge har fået alt for lidt opmærksomhed i krigen mod terror. Sydøstasien er en meget yndet zone for anbringelse af lyssky kapital, og hele regionen udgør dermed en farlig økonomisk basis for terrorismen« udtaler Motoo Noguchi til Libération.
Noguchi har af ADB fået en million dollar til sit program til bekæmpelse af hvidvaskning, hvilket ifølge ham selv er alt for lidt.
»Sydøstasiens frembrusende vækstøkonomier rummer talrige muligheder for spekulation. Det er overordentlig let at investere. Grænserne mellem staterne er porøse, og lovgivningen lemfældig. Der foregår vanemæssigt hemmelige transaktioner med store kontantbeløb, ligesom der eksisterer et aktivt netværk af uformelle banker,« siger den tidligere japanske undersøgelsesdommer, der indtil 2000 var beskæftiget med at undersøge den terroristiske japanske dommedagssekt Aum Shinrikyos økonomiske forhold.
Det var Aum Shinrikyo, der stod bag et angreb med nervegassen sarin på Tokyos tunnelbanesystem.

Efterforskning i 20 år
Osama bin Ladens og al-Qaedas finansielle skyggeverden har utvivlsomt kunnet profitere af den sydøstasiatiske økon0mis uigennemsigtighed. OECD’s særlige arbejdsgruppe til bekæmpelse af hvidvask, FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), har i årevis kritiseret Filippinerne og Indonesien for at gøre alt for lidt for at bekæmpe sorte kapitalstrømme. Den filippinske regering vedtog ganske vist en ny lov mod hvidvaskning sidste år, men retsmyndighederne har stadig alt for få juridiske midler til at efterforske og søge beviser på hvidvaskning. Indtil december 2001 havde Manilas banker ikke pligt til meddele mystiske transaktioner til myndighederne, og mange tvivler på, at bankernes bogføring er blevet gjort retvisende i dag.
»20 år efter Marcos-familien blev sat fra magten, er dens formue stadig ikke fuldstændigt identificeret trods ihærdig efterforskning. Hvordan er det så med alle de forhold, hvor efterforskningen end ikke er begyndt?« spørger Virgilio Reyes, en filippinsk diplomat.
Manila er kommet i de amerikanske myndigheders søgelys, efter at det kom frem, at en bror til Osama bin Laden – Mohammad Jalal – opholdt sig flere gange i Filippinerne mellem 1992 og 1994. Bl.a. mistænkes han for at have investeret sort kapital i et børnehjem i den muslimske region Mindanao-Jolo i det sydlige Filippinerne.
»Men også andre lande i Sydøstasien kan have fungeret som transitlande for al-Qaedas økonomer,« vurderer den japanske jurist Motoo Noguchi.

Sporløse transaktioner
En anden kilde til bekymring er de mange uformelle banker i det meste af Asien fra Islamabad til Tokyo. De uformelle banker fungerer som kontorer for udlån til ågerrenter eller specialiserer sig i kontantoverførsler ’fra hånd til hånd’, hvis eneste spor er kvitteringer uden personidentifikation.
»I mange lande i regionen, især de mindre udviklede, er det helt almindelig praksis, at penge overføres kontant via anonyme mellemmænd,« konstaterer Motoo Noguchi.
Enorme pengesummer fra det thailandske, filippinske, pakistanske eller bangladeshiske samfund cirkulerer således i et netværk af restauranter, barer og natklubber. Sidstnævnte råder så over lokale korrespondenter, der kan aflevere de likvide summer i Bangkok, Manila eller Bali. Det underjordiske finansielle Asien er ifølge alle branchekyndige i høj grad forblevet et uudforsket kontinent.

© Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her