Læsetid: 2 min.

Udgifter til anbragte børn løber løbsk

Uden en drastisk indsats vil udgifterne til anbragte børn og unge i 2010 overstige, hvad det koster at få alle børn i Danmark mellem et halvt og ni år passet ude
12. oktober 2002

Kommunernes Landsforening slår alarm over stigningen i udgifterne til socialt udsatte børn og unge. Fremskrivninger, som KL har lavet i samarbejde med bl.a. Finansministeriet, viser, at en fortsættelse af de seneste tre års vækst i anbringelser af børn og unge uden for hjemmet vil indebære, at udgifterne stiger med 200 pct. fra 2000 til 2010 og ender oppe over de 20 mia. kroner.
Det vil være mere end, hvad kommunerne betaler for at få samtlige danske børn passet i vuggestue, børnehave eller skolefritidsordning.
I år 2000 var 12.500 – svarende til ca. én pct. – af alle danske børn og unge anbragt uden for hjemmet.
»Børn og unge med særlige behov æder i mange kommuner det økonomiske råderum, hvis ikke man laver nogle alternative løsninger. Det er det kommunale udgiftsområde, der er steget mest i de senere år,« siger Henrik Skovdal, konsulent i KL.
Den voldsomme stigning i udgifterne skyldes bl.a., at der har været øget politisk fokus på udsatte børn og unge i de senere år. Men en række kommuner har erkendt, at trods en øget indsats for at bryde den negative sociale arv, vender de anbragte børn og unge ofte tilbage til deres tidligere miljøer. En rapport har desuden fastslået, at der ikke kan påvises sammenhæng mellem øgede udgifter til forebyggelse og faldende udgifter til anbringelser.
»Presset på kommunernes økonomi gør, at man er så trængt på det her område, at man er nødt til at kigge på, hvad man rent faktisk får for de penge, man bruger på anbringelser. Presset kommer til at skærpe den socialfaglige indsats,« forudser Henrik Skovdal. Som et eksempel på nye veje kommunerne kan gå, henviser han til Horsens Kommune, hvor byrådet har vedtaget en besparelse på syv mio. kr. over seks år på anbringelsesområdet.
Forudsætningen for besparelsen er en total omlægning af anbringelserne. 20 børn og unge er hjemkaldt fra de steder, de har været anbragt, og skal nu bo hjemme hos deres egne familier. En yderligere reduktion i antallet af anbringelser skal ske ved, at et nyt projekt skal reintegrere børn og unge i byens folkeskoler.
Landsforeningen af Opholdssteder (LOS) finder kommunernes fremskrivning af anbringelsesudgifterne uholdbare, bl.a. fordi den politiske fokus på området højst sandsynligt er vigende, og dermed også udbygningen af området. LOS frygter, at det vil betyde dårligere tilbud til udsatte børn og unge, hvis kommunerne i stigende omfang hjemtager børn og unge eller beholder dem i hjemkommunerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her