Læsetid: 2 min.

En aften helt til sig selv

7. november 2002

Spot
Karin blev født efter en afffære mellem moderen og en brandmand på Fælledvejens Brandstation. Karin har trods mange oplysninger intet kunne finde ud af. Men nu tager DR1 fat på jagten på den forsvundne brandmand. Med held i sprøjten... nå nej! – eller jo? Familiejournal er det allenfals.
Måske skulle man hellere følge Debatten med Mette Vibe Utzon på DR2, eller Den Sjette Sans på TV2, hvis det nu endelig skal være, og så på dansk.
Gammel Dansk på Dk4 kan det ikke blive denne torsdag fordi der er Musikalsk Talkshow, og hverken den gamle revystjerne Carl Alstrup eller Ib Schønberg eller Marguerite Viby.
Carl Alstrup viste en sjov moderne spillestil forleden dag på stationen, tværs igennem det teatralske. Og det, der så ellers kan holde én vågen til de værste af de gamle film, er de korte glimt af bybilleder fra omkring 1940, af en dokumentarværdi, som sjovt nok er mere virkelig end i dokumentarfilm fra dengang, fordi den kunstneriske opmærksomhed ligger et andet sted i spillefilmene

Vil man nogensinde kunne komme til at sige noget lignende om for eksempel Nikolaj og Julie, som bliver genudsendt sent denne torsdag aften, kl.22.50?
Dér er ikke overladt noget til tilfældighederne, eller til et indbrud af virkelighed i de fiktive rammer.
Dermed ikke sagt, at det ikke er perverst underholdende, at følge hvad dette unge segment af jurister og reklamefolk og ejendomsmæglere stiller op med hinanden. Og selv om parrene på en eller anden måde spiller og er pålagt figurer fra hver sin vidtforskellige folkekomedie eller dogmeshake eller Bier-stuefilm så har man da lov at grine på de kvikke steder og smide resterne af søndagsmiddagen op på fjernsynsskærmen, når man synes det hele er så snoske forudsigeligt, og uden udvist interesse for det involverede barn i serien.
Det værste ved danske nutids-tv-serier er de hastige klip mellem sideløbende situationer og skæbner. Det gør både forfattere, instruktører og skuespillere ansvarsfri over for en højere væsentlighed. Underholdningen ligger i tempoet.
Og nu holder Ole Michesen snart op med Bogart. Hvem skal så snerre vittige og præcise uforskammetheder om de levende billeder. Endelig er der Bertelsen med de uaktuelle nyheder denne torsdag kl.00.05 på bunden af sagosuppen.

*Nikolaj og Julie, DR1 kl.22.50 og Bertelsen kl.00.05

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her