Læsetid: 4 min.

Al politik er lokal i midtvesten

I en knivskarp slutspurt er den siddende demokratiske senator i South Dakota truet af en ung og populær republikaner med tv-tække. Udfaldet kan føre til et magtskifte i Senatet
1. november 2002

CLEAR LAKE, South Dakota – Jerry Barck, en let overvægtig herre i 60’erne, kan ikke stå op i mere end 10 minutter ad gangen, så bliver hans venstre ben følelsesløst. »Det er en rygskade. Jeg har også et alvorligt problem med leveren,« mumler han og finder hurtigt en stol.
Sammen med 50 andre beboere fra denne lille provinsby er han og konen tøffet i bil til et frokostmøde kl. 11 om formiddagen med demokraten Tim Johnson, den ene af South Dakotas to senatorer. Hans kollega hedder Tom Daschle, flertalsleder i Senatet og sit partis mest prominente skikkelse.
Efter seks år i senatet er 55-årige Johnson på genvalg og engageret i en skarp slutspurt med 41-årige republikanske kongresmedlem John Thune, en populær politiker med tv-tække, som præsident George W. Bush har håndplukket i håb om at fravriste en relativt sikker plads i Senatet fra det demokratiske parti.
Tabet af et enkelt sæde i kammeret vil betyde et magtskifte til fordel for republikanerne. Derfor er begge partiers opmærksomhed fikseret på denne lille konservative landbrugsstat med 750.000 indbyggere og 350.000 vælgere, hvoraf 16.000 er indianere. Bush er ovenud populær i South Dakota. Der findes 50.000 flere republikanere end demokrater og mange parti-uafhængige.

’Skandinavisk hybrid’
Clear Lake er en overvejende republikansk bastion. Byen ligger midt i et fladt marklandskab og har ingen industri – kun landbrugsgårde. Om sommeren er det et henrivende sted. Nu er markernes kulør falmet, de få træer og buske har mistet bladene, himlen er blygrå og luften fugtig og kold.
Her i South Dakota er folks humor så tør som efterårets halm – en blanding af tysk, norsk, svensk og dansk mentalitet. John Thune er undtagelsen – en sangvinsk nordmand. Johnson (Johannesen) er derimod en »skandinavisk hybrid«, som han kalder sig selv. »Mine forfædre kom fra Danmark, Sverige og Norge,« stråler senatoren.
Den legendariske demokratiske politiker Tip O’Neill formulerede engang et dogme, som stadig holdes i hævd. »Al politik er lokalpolitik,« sagde han. Det er lærdom, som denne delstats to demokratiske senatorer har suget til sig. Uden at skaffe »bacon« hjem fra Washington – føderale dollar til lokale udviklingsprojekter, højere pen-
sionsindtægt, billigere medicin, tørkehjælp – skal de ikke gøre sig håb om genvalg i konservative
South Dakota.

Krigsveteraner i nød
I særdeleshed lægger vælgerne vægt på at møde kandidaten personligt og forventer at få bistand til at løse personlige problemer. Jerry Back er én af dem. Han har været pensioneret fra de væbnede styrker siden 1980 med en månedlig bistand på 800 dollar. Kongressen har aldrig justeret beløbet til dyrtid.
»Jeg var efterretningsofficer i
Vietnam, et dødsensfarligt job, og overlevede. Gennem 27 år arbejdede jeg på en base i Tyskland og var i Frankrig og Australien. Hvorfor skal min pension udhules,« spørger han indigneret.
Efter Anden Verdenskrig opbyggede USA et særskilt velfærdssystem for krigsveteraner og pensionerede fra militæret, som styres af Veterans Administration. I hver stat og storby findes veteranernes hospitaler og klinikker, men de er generelt underfinansieret. Således skal Jerry Barck vente på en lever-undersøgelse i et helt år. Hospitalet i South Dakota afviser at operere hans ryg. Det er for dyrt.
Da senator Johnson kommer ind ad døren i en lille bygning i Clear Lake, stikker Barck ham et personligt brev i hånden og forklarer sin situation. »Du har før hjulpet mig. Jeg håber, du kan gøre det igen,« siger han. Senatoren lytter andægtigt og siger halvhøjt.
»Det kan ikke nytte noget, at vi i USA tilbyder soldater og deres familie dårlige boliger, mad og pleje på baser og samtidig ignorerer dem, når de går på pension. Tilsidst bliver det umuligt at tiltrække nye soldater.«

Trætte af politisk kiv
Jerry Barck er republikaner. »Men jeg stemmer ofte på en demokrat her i South Dakota. De er mere villige end republikanere til at hjælpe mig,« forklarer han.
Ikke desto mindre er nordmanden Thune og den skandinaviske hybrid Johnson afholdt i South Dakota. »Folk er virkelig i tvivl,« siger David Munson, republikansk borg-mester i Sioux Falls, statens største by.
Munson forklarer, at folk er trætte af politisk kiv. Efter 11. september vil de se resultater. I stedet bliver de bombarderet med tv-reklamer morgen og aften. »Det har stået på et helt år. Vi har set 1.000 reklamer fordelt mellem senatsvalg, guvernørvalg og valg til Kongressen. Folk er ikke længere i stand til at huske, hvad kandidaterne står for.«
Det bekræftes af ægteparret Dan og Trudye Fosness. Begge er konservative republikanere. Under morgenmad med æg og bacon i sidste uge sukkede de, da atter en politisk tv-reklame rullede over skærmen. »Det hele kører sammen i en pærevælling,« siger Trudye. De har endnu ikke besluttet, hvem de vil stemme på tirsdag i næste uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu