Læsetid: 3 min.

Bagdad er en messe værd

Trods krigstrussel er 15 danske virksomheder med på messe i Bagdad. Der er ingen grund til at kritisere den stigende danske eksport til landet, mener forretningsfolk
9. november 2002

»Alting er, som det plejer at være,« lyder meldingen fra nogle af de 15 danske virksomheder, som fra 1. til 10. november er med på den årlige, internationale handelsmesse i Iraks hovedstad, Bagdad.
En mulig invasion afholder ikke styrets embedsmænd og fagfolk fra at langtidsplanlægge.
»Atmosfæren virker fuldstændig normal sammenlignet med tidligere år. Det er en helt almindelig udstilling, hvor både private og statslige indkøbere henvender sig interesseret på Danmarks fælles stand,« fortæller chefkonsulent Christian Wittenkamp fra Dansk Industri, som har organiseret den fælles stand.
Blandt de deltagende danske firmaer er F.L. Smidth (cementfabrikker), Kongkilde Industries (affaldsbehandling) og Kosan Crisplant (husholdningsgas).
Handelshuset CICCI repræsenterer seks virksomheder inden for landbrugsmaskiner og tandlægeudstyr. Områdechef Svend Linnet fra CICCI siger:
»Vi har fået en meget positiv respons på messen især i forhold til vores mobile tandlægeudstyr, som er velegnet til at bruge på steder, hvor der ikke er fast tilslutning til vand og strøm. Vi har været med på messen før, og stemningen er ikke ændret på grund af krigstruslen.«
Den danske eksport til Irak er vokset kontinuerligt de senere år fra 58 mio. kr. i 1999 til i fjor 328 mio. kr. Eksporten foregår under FN’s olie-for-mad program, hvor FN kontrollerer varestrømmen.

PR-værdi for Hussein
For Iraks præsident Saddam Hussein har de kommercielle forbindelser til udlandet stor pr-værdi. Irak-ekspert Lars Erslev Andersen har sagt:
»Irak har brug for at sende det signal: Se, vi har i stigende grad normale forbindelser til omverdenen.«
Wittenkamp fra DI siger:
»Irakerne lægger stor vægt på, hvilke lande, der deltager i handelsmessen, og den blev åbnet af vicepræsident Taha Yassin Ramadan. At deltage i messen er en vældig god indgang til at skabe kontakter med myndighederne.«
Wittenkamp ser ingen problemer i, at de danske firmaer ufrivilligt kan være med til at legitimere Husseins undertrykkende styre.
»Danmark gør bare som de andre 49 lande – her i blandt Sverige, Holland, Tyskland og Frankrig – der deltager i messen. Når vi bliver interviewet til irakisk presse og tv, understreger vi gang på gang, at vi udelukkende er her for at hjælpe danske firmaer med at få ordrer,« siger Wittenkamp.
Koncerninformationschef Torben Seemann Hansen fra F.L. Smidth siger:
»Når så mange andre lande deltager, og vi har grønt lys fra både Udenrigsministeriet og Dansk Industri, så kan jeg ikke se, hvorfor vi skal gå rundt med nogen faner.«
Fra politisk hold er der bred accept af den danske eksport.
»Der er ikke tale om dansk enegang på messen, og principielt mener vi, at man ikke skal blande handel og politik. Når danske firmaer har lyst til at handle inden for FN’s program, så kan vi ikke tillade os at være kritiske,« siger Venstres udenrigspolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen.
Folketingsmedlem Margrete Auken fra SF er netop vendt hjem efter en tur til det embargo-ramte Irak. Efter samtaler med irakere og vestlige Irak-kendere er hun overbevist om, at tilstedeværelsen er vigtig.
»Det er klogt at have handelsdelegationer i landet. Og der er ikke mange af erhvervsfolkene dernede, der ser bombninger som nogen løsning. Befolkningen er også mere modtagelig over for, at vi er tilstede, frem for at vi ’mobber’ den. Mantraet er tilstedeværelse, tilstedeværelse og tilstedeværelse.«
På længere sigt kan danske firmaers kontakter være en guldrandet investering.
»Den dag, situationen er en anden i Irak, bliver det et utroligt, interessant marked. Landet har nogle af verdens, største oliereserver. Når man ser på de investeringer, der var i de arabiske olielande i 1980’erne, så må man sige, at kontakter knyttet nu kan blive meget værdifulde senere,« siger Wittenkamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her