Læsetid: 2 min.

Barberet anklageskrift mod Tvind

Anklagen mod Mogens Amdi Petersen og syv andre fra Tvinds inderkreds for groft underslæb og skattesvig er reduceret til 60 millioner kroner, viser anklageskriftet
22. november 2002

Anklagen mod Tvind for underslæb og skattesnyd er reduceret til ca. 60 millioner kroner fra de oprindelige ca. 80 millioner. Årsagen er ifølge vicestatsadvokat Poul Gade et ønske om at få sagen for retten så hurtigt som muligt. Derfor er sagen i anklageskriftet nu ’skåret til’, som Poul Gade formulerer det.
Konkret betyder det, at Mogens Amdi Petersen og syv andre personer fra Tvinds absolutte inderkreds anklages for groft underslæb for ca. 60 millioner kroner og groft skattesvig for godt 51 millioner kroner i perioden 1987 til 1995, mens der for årene 1995-2001 kun er anklager for mindre skattelovsovertrædelser.
Det fremgår af det fælles anklageskrift på 37 sider mod de otte personer, som Information er i besiddelse af.
De otte personer har ifølge anklageskriftet haft afgørende indflydelse på Tvinds Humanitære Fond og dermed »i forening og efter forudgående aftale« overtrådt lovgivningen på tre områder:
*Groft underslæb, fordi de i spidsen for Tvind-fonden i perioden 1987-95 har bevilget ca. 60 millioner kroner til en række aktiviteter, som »ikke i noget tilfælde« falder indenfor fondens erklærede og skattefri formål.
*Groft skattesvig, fordi de i spidsen for fonden med »urigtige eller vildledende oplysninger« til skattemyndighederne har søgt (og fået) skattefritagelse for 26,3 millioner kroner.
*Groft skattesvig, fordi de på vegne af fonden har afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til skattemyndighederne om skattefri bidrag til fonden på 25,3 millioner kroner fra medlemmer af Tvinds Lærergruppe.
Anklageskriftet indeholder i alt 11 forhold, hvoraf de ni er for hvert af indkomstårene 1987-95. De resterende to er fra indkomståret 1998 og nogle udbetalinger fra fonden i 2000 og 2001.
Mogens Amdi Petersen, hans samlever Kirsten Ambrosius Larsen og den tidligere Tvind-talsmand Poul Jørgensen anklages for samtlige forhold, mens Sten Byrner og Bodil Ross Sørensen anklages for forholdene i perioden 1987-92, og Ruth Sejerø-Olsen, Marlene Gunst og Christie Pipps (tidl. Kirsten Fuglbjerg) anklages for forholdene i 19991-2000.
Anklagemyndigheden forventer, at retssagen i bedste fald kan starte midt i december. Højest mulige strafferamme for groft underslæb er otte år, og domsmandsretten kommer derudover til at tage stilling til, om de anklagede også skal dømmes efter en særlig paragraf i straffeloven, der i visse tilfælde af groft underslæb kan forhøje straffen med op til 50 procent.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu