Læsetid: 2 min.

Beograd bevæbner Saddam

Ny rapport afslører våbenhandel for milliarder mellem Eks-Jugoslavien og Irak stik mod FN’s forbud
25. november 2002

BEOGRAD – Højtstående militærpersoner samt civile ledere i Den Jugoslaviske Republik (FRY) har haft kendskab til og været direkte involveret i en storstilet våbenhandel med Irak, som er fortsat i de seneste to år i strid med internationale aftaler og udtrykkelige løfter til amerikanske og europæiske myndigheder. Hjælpen til Irak er ulovlig ifølge FN-sanktioner fra 1990, da Irak invaderede Kuwait, og kan i sidste ende blive brugt mod de allierede styrker, såfremt der skrides til militærindgriben mod Irak i de kommende måneder.
En redegørelse for omfanget af denne jugoslaviske-irakiske forbindelse bliver fremlagt i en detaljeret rapport Bevæbning af Saddam; Den jugoslaviske forbindelse, fra den international nonprofit forsknings- og interesseorganisation, The International Crisis Group (ICG).
»I de seneste to år har den jugoslaviske republik angiveligt solgt krydsermissiler og ballistiske missiler til Irak. Der er tilsyneladende også tale om salg af kemiske og biologiske våben,« hedder det i den meget veldokumenterede rapport.
ICG hævder, at det storstilede våbensalg til Saddam Hussein ikke kunne foregå uden godkendelse fra militærledere og nøglefigurer blandt FRY’s civile ledere, hvilket højst sandsynligt vil skabe tumult i Washington samt de europæiske hovedstæder. Resultatet kan meget vel blive en alvorlig reevaluering af vestens politik over for Jugoslavien, som for øjeblikket omfatter hundrede millioner dollars i hjælp til den antageligt reformvenlige post-Milosevic-regering samt forsøg på at gøre landets genindslusning i det internationale samfund nemmere. Landet, et forbund af Serbien og Montenegro, kæmper for at komme på fode igen efter krig og sanktioner.

Statsautoriserede handler
ICG’s rapport gør det klart, at Jugoslaviens ulovlige våbensalg til Irak ikke er resultatet af uautoriserede kriminelle gerninger, som FRY-ledere tidligere har hævdet, men snarere end fast strøm som har genereret hundrede millioner, måske milliarder dollars til statsdrevne og private virksomheder med forbindelse til politiske partier og militære og civile ledere – pengesumme som menes at være endt på ulovlige bankkonti i udlandet.
Dagbladet Information har fået et endeligt udkast af rapporten i hænde. Rapporten tager udgangspunkt i en analyse af interne dokumenter fra den jugoslaviske regering, lokale og internationale nyhedsrapporter, akademiske og tekniske journaler samt ICG’s egne omfattende interviews med højtstående personer fra den jugoslaviske regering og militær, forsvarseksperter, repræsentanter for våbenindustrien og kilder i den amerikanske regering og det internationale samfund.
ICG blev dannet i 1995 som en reaktion på en bekymring over et utilstrækkelig international svar på kriser i Rwanda, Balkan og andre steder. ICG’s ledelse udgøres af en bred vifte af tidligere amerikanske og udenlandske topfolk og diplomater
Rapporten afdækker en fundamental uoverenstemmelse mellem Jugoslaviens ledere og landets Udenrigministerium, som gentagne gange påpegede overfor FRY’s regering, at våbenhandlen med Irak var ulovlig. Hver gang sådanne advarsler blev fremsat, blev der foretaget kosmetiske ændringer, mens handlen fortsatte uforandret, fortæller rapporten.
Rapporten konkluderer endvidere, at til trods for at den jugoslaviske regering, indbefattet den jugoslaviske præsident og den serbiske leder, for nylig har udtrykt bekymring og fralagt sig ethvert ansvar, så peger interne dokumenter på, at de har haft forudgående kendskab til handlen med Irak.
»De øverste myndigheder i Jugoslavien inklusiv præsident Kostunica har kendt til våbensalget siden juli, 2001, men gjorde ikke forsøg på at sætte en stopper for handlen,« hedder det i rapporten.

*Russ Baker er kommentator på en række aviser i USA og Europa

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her