Læsetid: 4 min.

Det var ikke Butleren

Den royale soap-opera fortsætter: Afdøde prinssesse Dianas butler stod anklaget for tyveri af hendes personlige ejendele. Nu er sagen faldet med et brag. For butleren havde betroet sig til dronning Elisabeth
6. november 2002

Royalt
London – »Uskyldig«. Det var det eneste ord i overskriften på Daily Mails forside lørdag. Nedenunder stod der: »Men skyldig som ind i helvede for idiotisk inkompetence er kongehuset, politiet og det britiske retssystem.«
Fordømmelsen gælder en nu kollapset retssag, hvor prinsesse Dianas tidligere butler, Paul Burrell, stod anklaget for at have stjålet over 300 af prinsessens ejendele efter hendes død. Nu er sagen slut, butleren var uskyldig, og en ny retssag kan begynde.
Burrell vil sagsøge politiet for at have ødelagt hans liv. Paul Burrell er nemlig ikke en helt almindelig butler. Otte år gammel tog hans far ham op for at se Buckingham Palace, og der sagde han med tårevædede øjne: »Der skal jeg arbejde en dag.« Det kom han til. Hans to brødre fulgte resten af familien ned i kulminerne, men Paul studerede hotel management.

Stod altid op
Som 18-årig startede han i den notorisk nærige kongefamilies tjeneste. Men betalingen var underordnet. Burrell arbejdede som en gal, og allerede efter et år blev han dronningens personlige footman. Hans glæde var enorm. »Den første gang, jeg fløj i en flyvemaskine, var i Her Majesty’s Jet,« har han sagt. »Når hun fodrede sine corgier (hunde, red.) kunne vi tale om alene om hvadsomhelst, mens hun tilberedte deres mad.«
Burrell fandt også sin kone, Maria, i den kongelige husholdning. Hun var kammerpige for Hertugen af Edinburgh, og parret tilbragte deres bryllupsrejse på det kongelige slot Balmoral. Mens Burrell var på Balmoral, mødte han en nat en ung Diana, som var faret vild i gangene. Han fulgte hende tilbage til hendes værelse, og der startede deres bekendtskab. Diana stolede 100 procent på Burrel. Som en af de få mænd, der omgav hende, var han ubetinget loyal. Han tiltalte hende kun ma’am eller »Deres kongelige højhed« – også efter Diana formelt mistede retten til denne titel efter sin skilsmisse.
Han stod altid op, når de talte sammen, uanset om hun grædende tørrede mascara af på hans skuldre efter endnu et opgør med sin mands familie, som hun endte med at hade, eller efter endnu en skuffelse med en affære, der svigtede. »Min klippe« kaldte
Diana Burrel i sine triste stunder, og dem var der, som hele verden blev indviet i hen ad vejen, ikke så få af.
Da prinsessen døde i bilulykken i Paris i 1997, var det Burrell, der kom flyvende samme nat fra England og iklædte prinsessen det tøj, hun blev begravet i. Det var med god grund. Burrell ’godkendte’ i forvejen dagens dragt for Diana hver morgen. Syntes han ikke om, hvad han så, gik hun op og klædte om.
Så kom chokket
Samme år fik Burrell en medalje af dronningen for sin tro tjeneste, og hun fortalte ham, at det gav hende en særlig glæde at give netop ham en hædersbevisning. I årene, der fulgte, skrev Burrell en bog om etikette og blev en eftertragtet ’after dinner speaker’. Betaling pr. gang: 1.000 pund (12.000 kroner).
Alligevel har han ikke mange penge. Han flytter og starter en lille blomsterbutik. Og så kommer chokket.
18. januar 2001 kl. 06.50 om morgenen stormer politiet hans hus, mens hans kone er ved at lave morgenmad til parrets to drenge. Burrell bliver anklaget for at have stjålet bunker af prinssessens ting. Fra cd’er, designertøj, fotografier til tasker og måske mest opsigtsvækkende: personlige breve og postkort fra Diana til hendes sønner. 16. august 2001 bliver den tidligere butler formelt anklaget for at have stjålet 342 ting fra Diana og Charles. Tabloidpressen har længe belejret familien, og Burrell er ifølge venner tæt på et regulært nervesammenbrud.
Sagen bliver udskudt for ikke at støde sammen med fejringen af dronning Elisabeths gyldne jubilæumsår og påbegyndes endelig i oktober 2002. Men politiet har ikke spildt tiden. Til prins Charles og den unge prins William fortæller de, at Burrell har optrådt på billeder klædt ud i Dianas tøj, og at han har forsøgt at sælge hendes ejendele i USA. Det viser sig at være det pure opspind, men det ryster kongefamilien så meget, at dronningens advokat nægter at møde Burrells advokat.

Tricky for mummy
Men så sker der noget højst uventet. På vej til mindehøjtideligheden for de briter, der døde ved terrorangrebet på Bali, fortæller prinsgemalen, Prins Phillip, Charles, at »sagen er lidt tricky for mummy, ved du. For hun havde jo denne her samtale med Paul.«
’Samtalen’ viser sig at være en tre timer lang konversation, hvor den tidligere butler forklarede dronningen, at han havde taget nogle af Dianas ting med hjem. Han var nervøs for Spencer-familien, der systematisk makulerede prinssessens private breve efter hendes død, og bekymret over, om de unge prinser ville miste brevene fra deres mor. Dronningen havde ingen indvendinger.
Charles indser straks, at sagen hermed var kollapset. Han kontakter politiet, og i fredags faldt sagen. Den måbende offentlighed står tilbage med spørgsmålene: Hvorfor løj politiet over for kongefamilien, hvorfor ’huskede’ dronning Elisabeth først den famøse samtale nu?
Det største spørgsmål er dog: Hvorfor fortalte Burrell ikke selv politiet om samtalen med dronningen? Hans venner påstår, at det var pga. hans legendariske loyalitet:
»Han ville hellere i fængsel end trække dronningen ind i en pinlig og krænkende retssag.« Svært at tro. Konspirationsteorierne florerer – som altid i den britiske royale sæbeopera. En boks med fortrolige breve udvekslet mellem prinsessen og hendes elsker, James Hewitt, er forsvundet. Er den, kaldet ’kronjuvelerne’ af pressen, nøglen til sagen? Eller er det et bånd med en anklage for voldtægt, som en ansat i kongehuset anklagede en anden ansat for. En sag som blev lukket ved et internt forlig, men som Diana beholdt beviserne for.
Burrell vil »aldrig forråde prinsessen«, siger han. Tirsdag solgte han sin egen historie til Daily Mail for 1,6 mio. kr. Hvis han skriver en bog om de royale hemmeligheder, står forlagene klar med beløb op til 200 mio. kr. Man skulle have været butler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her