Læsetid: 3 min.

Children of the Revolution

Julian Schnabels ’Before Night Falls’ er et følsomt kunstnerportræt, men også en skildring af en tid og en revolution, der svigtede sine børn
29. november 2002

(2. sektion)

Ny film
Han er forfatter og bøsse – nok den værste kombination i et politisk ensrettet Cuba efter den kommunistiske revolution. »Kunstnere er eskapister. Kunstnere er antirevolutionære,« siger en af hans venner på et tidspunkt i 1960’erne, hvor forfølgelsen af intellektuelle og homoseksuelle tager fart og mest af alt minder om den amerikanske heksejagt på kommunister og intellektuelle 10 år tidligere.
Det er hans historie, den cubanske forfatter Reinaldo Arenas’, som den amerikanske kunstner og instruktør Julian Schnabel fortæller i den to år gamle Before Night Falls, der nu endelig når de danske biografer.
Endelig, fordi Schnabels film, der bygger på Arenas’ egne memoirer, er et levende og følsomt fortalt kunstnerportræt. Det er ikke en udtømmende, detaljeret gennemgang af et liv fra vugge til grav, men en skitse fyldt ud af dragende og poetiske øjeblikke af den slags, som skaber et menneske.

Forfulgt
Reynaldo Arenas blev født på landet i Cuba i 1943, og han voksede op i en familie domineret af stærke, talende kvinder og en barsk bedstefar. I sit forfatterskab vender han hele tiden tilbage til barndommen, og filmen begynder med en række suggestive erindringsglimt fra dengang. Man lever sig med i nogle af de situationer, som for et barn må synes både magiske og overvældende. Regnvejret, skoven, træerne, floden og det korte, pludselige møde med den i hans øvrige liv fraværende far.
Siden følger filmen Arenas (spillet af spanske Javier Bardem) til storbyen, Havana, hvor han efter Castros magtovertagelse – som han kæmpede for som teenager – og i de tidlige 60’ere begynder at nære sin drøm om at blive forfatter. Han deltager i skrivekonkurrencer, møder intellektuelle og andre forfattere, der mener, at han er født
til at skrive, hvorfor de hjælper ham med at udvikle sit talent.
Han lever det frie liv sammen med sine venner, men efterhånden som Castros forfølgelse af de intellektuelle og homoseksuelle tager til, bliver det sværere for ham at få lov til at skrive og leve sit liv, som han vil.
Hans venner ryger i koncentrationslejre for at blive rehabiliteret. Selv bliver han i 1973 fængslet, men får lov til at forlade Cuba den famøse dag i 1980, hvor Fidel i et kynisk forsøg på listig krigsførelse sejler alle landets homoseksuelle, psykisk syge og kriminelle til USA.
Arenas ender i New York, hvor han dør i 1990, 47 år gammel, fattig og syg af aids.

Instinktiv
Javier Bardem leverer en kraftfuld præstation som Arenas, til at begynde med kæk og glad, men efterhånden nedbrudt af sygdom og forfølgelse. Han har et følelsesladet gemyt og et udtryksfuldt ansigt, der kan lyse op i et bredt smil, men som også gemmer på en stor sorg. I kropssprog og mimik synes han simpelthen at være Reinaldo Arenas.
Before Night Falls er mere en stemning og en række følelser end en traditionel biograf-film. Julian Schnabel har valgt at springe rundt i Arenas’ liv og fokusere på de situationer, som har haft afgørende indflydelse på dennes tilværelse og udvikling som forfatter – barndommen, revolutionen, den kunstneriske anerkendelse, hans ulykkelige forelskelse i et par ustabile mænd og flugten til USA.
Schnabel benytter sig af en fragmentarisk, næsten instinktiv stil, der også slår igennem i musikken – leveret af Carter Burwell, Lou Reed og Laurie Anderson – og billedsidens mørke farver og mange nærbilleder. Stilen passer godt til Arenas’ følelsesmæssigt forankrede, indlevende ord, der indimellem på lydsporet (med Bardems stemme) beskriver de mennesker og situationer, som Schnabel vækker til live.
Schnabel introducerede samme spontane udtryk i sin debutfilm, Basquiat, om den afdøde gadepopkunstner
Jean-Michel Basquiat, og som portrætteret i de to film er Arenas og Basquiat meget ens. Umiddelbare, naive væsener, næsten naturbørn, der lever og ånder for at skabe, og som går til grunde i mødet med en tankeløs, uforstående verden.
Spørgsmålet om, hvorvidt Arenas fik foldet sit talent helt ud, inden han døde, får vi ikke besvaret. Men Before Night Falls er et bevægende og opslugende portræt af en kunstner, hvis liv var fuld af dramatiske oplevelser, som han formede til smukke ord i et anerkendt forfatterskab.
Og så er filmen en skildring af endnu en revolution, som groft svigtede sine egne børn og blev alt det, den var et opgør med.

*Before Night Falls. Instruktion: Julian Schnabel. Manuskript: Cunningham O’Keefe, Lázarro Gómez Carriles og Julian Schnabel. Amerikansk (Empire Bio i København)

*www.before-night-falls.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her