Læsetid: 3 min.

Churchill er bare alle tiders

Over en million briter deltog i en ugelang afstemning, der kulminerede søndag, hvor BBC kunne offentliggøre, at Winston Churchill er den mest beundrede person i hele Storbritannien
26. november 2002

Historisk
London – Storbritanniens premierminister under Anden Verdenskrig, den cigarrygende leder, der samlede det britiske folk i kampen mod det nazistiske Tyskland kort sagt: Winston Churchill er »den største brite«, der nogensinde har eksisteret.
Det blev det endelige resultatet af en afstemning, BBC havde iscenesat om vinderen af den ærefulde titel; en afstemning som har holdt en god del af briterne klinet til tv-skærmen igennem et år særligt i de sidste ugers slutspurt, hvor BBC har sendt historiske tv-udsendelser af en times varighed om hver kandidat, og hvor diverse prominente briter også har holdt brandtaler live for deres respektive favoritter.
Resultatet blev offentliggjort i et stort tv-show søndag aften. Og BBC er gået grundigt til værks. Projektet med at finde den største personlighed har taget over et år. Først nominerede 30.000 briter en top-100, hvor der var plads til både nulevende og døde politikere (Tony Blair fik en pauver plads som nummer 67), fodboldspillere (Manchester Uniteds superstar David Beckham var nummer 33) og popsangere (Cliff Richard røg ind som nummer 56).
Dernæst blev listen kondenseret gennem en ny afstemning til 10 finalister:
Dronning Elisabeth I (1533-1603), Diana Prinssesse af Wales (1961-1997), evolutionsteoretiker Charles Darwin (1809-1882), civilingeniør Isambard Kingdom Brunel (1806-1859), dramatiker og digter William Shakespeare (1564-1616), naturvidenskabsmand Isaac Newton (1642-1727), søhelt og kriger Horatio Nelson (1785-1805), popsanger John Lennon (1940-1980), leder af Englands eneste republikanske regering Oliver Cromwell (1599-1658) og altså premierminister Winston Churchill (1874-1965).

Ikke en eneste sort
De britiske kommentatorer bemærkede sig, at top 10 kun kunne mønstre to kvinder, at der ingen ikke-hvide kandidater var (hvilket ikke kunne komme som nogen overraskelse eftersom top 100 ikke talte så meget som en eneste farvet person) samt at alle finalisterne var døde.
Churchill erobrede 447.423 stemmer, hvilket gjorde ham til en klar vinder – hele 56.000 stemmer var han foran nummer to, civilingeniøren Brunel, der – ulig resten af top 10 – sikkert vil være et ukendt navn for de fleste danskere. Ud over at have stået i spidsen for tilblivelsen af en god del af de britiske broer og jernbanelinier, byggede den produktive ingeniør med sit team Paddington Hospital og Florence Nightingales transportable felthospital samt adskillige jernbaner i Indien og Italien. I 1833 stod han i spidsen for bygningen af verdens længste jernbanetunnel.
Nummer tre på listen blev afdøde prinssesse Diana, som ellers – til intelligentsiaens skræk – havde ligget i spidsen igennem det meste af sidste uge.
BBC havde bedt en kendt person om at stå i spidsen for hver af kandidaterne, og Churchills bannerfører var tidligere kabinetsminister for Nordirland, Mo Mowlam. Til BBC opsummerede hun sin holdning som følger:
»Hvis Storbritannien – med landets ekcentricitet, dets rummelige hjerte, dets karakterstyrke – skulle opsummeres i én person, så kan det ikke blive andre end Churchill.«
Et af de almindelige mennesker, ved navn Gareth, som fik mæle på BBC’s website sagde: »Ikke nok med at Churchill var en af vores største og mest mindeværdige talere; han forsvarede også vor ø i den mørkeste time, og hans mod og lederskab frelste ikke bare vor nation, men spillede en hovedrolle i hele Europas befrielse.«
Men der var også kritiske røster om afstemningen, der af den liberale avis The Independent, blev kaldt for endnu et knæfald for den samme populistiske mentalitet, som Big Brother tv-programmerne udtrykker. Folk elsker tilsyneladende at stemme om ligegyldige ting, hvorimod 41 procent ikke orkede at bevæge sig til stemmeurnerne ved sidste parlamentsvalg, mindede lederskribenten fra avisen om. Alligevel anbefalede lederen politikerne at lære lidt af BBC om, hvordan man fanger borgernes opmærksomhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her