Læsetid: 3 min.

Den danske farmer

Jeg kæmper for hele samfundet, siger eks-danskeren Wolle Kirk, der i 1970’erne søgte nye udfordringer i apartheid-staten Rhodesia og blev en rig og mægtig mand
1. november 2002

Portræt
Wolle Kirks egen forklaring på, hvorfor han i starten af 1970’erne valgte at udvandre til Rhodesia, lød – i et interview med Ritzaus udsendte i 2000 – at »danskerne ved EF-afstemningen i 1972 havde vendt deres skandinaviske brødre ryggen for at gå sammen med tyskerne«.
Det land, som Wolle Kirk udvandrede til for ikke at være sammen med Willy Brandts Tyskland i EF, var Ian Smiths hvide mindretalsstyre i Salisbury (nu: Harare). Smiths pariaregime tabte trods sydafrikansk støtte i løbet af 1970’erne sin blodige undertrykkelseskrig mod landets sorte befrielsesbevægelser.
Rhodesia var, betroede Wolle Kirk i 2000 på ægte thymål Ritzau-journalisten, »det mest multiraciale samfund i verden«. I hvert fald udgjorde landet de perfekte rammer for en driftig landmand, der i løbet af få år opbyggede en stor produktion af blandt andet kødkvæg, mælkeprodukter, kvægfoder og tobak og beskæftigede 300 fattige, sorte landarbejderfamilier på sine farme.

Havenisse med snadde
Wolle Kirk er ikke en mand, man glemmer, når man har mødt ham. Selv om der ikke er tradition for, at Zimbabwes farmere følger de seneste tips fra Dansk Herremoderåd, skiller Wolle Kirk sig med sit havenisseskæg, sin hat a la Crocodile Dundee, sine khaki-shorts og sin snadde alligevel ud fra kollegerne.
Hans status som klassisk herremand illustreres ved en af de historier, han gennem årene har underholdt besøgende danskere med:
En sort kvinde på farmen havde i årevis været blind, troede hun. Wolle Kirk fandt ud af, at der blot var tale om en simpel øjeninfektion, og sendte hende til lægen, hvorved han som en anden Gud »gav hende synet tilbage«.
Nu fandt kvinden imidlertid ud af, at den mand hun havde giftet sig med, var meget grim. Hun forlod sin mand, som omgående opsøgte Wolle Kirk med krav om erstatning for tab af hustru. Wolle Kirk udbetalte erstatningen – og fyrede manden.
Wolle Kirks egen fortælling om sit liv i Afrika handler om den dygtige forretningsmand og nådige, hvide herremand, der hjælper de sorte med at overleve, når de nu selv ikke var i stand til at få så meget ud af jorden som han. Og Ritzaus udsendte var behørigt imponeret, da hun i 2000 konstaterede, at standarden på Wolle Kirk-farmens landarbejderboliger, skole og sundhedsklinik var højere end på nogen andre
zimbabwiske farme, hun havde besøgt.

Danida-penge
I starten af 1990’erne fik den velstående herremand Wolle Kirk snablen ned i Danida-midlerne, da det såkaldte privatsektor-program ydede et favorabelt lån til hans mejeri på Bharabhara-farmen. En forudsætning for, at Wolle Kirk kunne modtage ulandsbistanden, var, at han ikke længere er dansk statsborger.
Efterhånden som Zimbab-wes hersker siden 1980, Robert Mugabe, er begyndt at sende såkaldte »krigsveteraner« ud for at terrorisere både demokratitilhængere og hvide farmere, er der i danske medier opstået fornyet interesse for Wolle Kirk.
Her fokuseres mere på de stakkels hvide farmeres situation end på levevilkårene for Zimbabwes meget store flertal af fattige sorte. Og når landarbejderne på eksempelvis Wolle Kirks farme interviewes, ved de jo godt selv, at deres herre ser og hører alt – og vil vide at forholde sig til eventuel kritik på samme måde som til manden, der fik erstatning for tab af hustru.
Mange gange får man indtryk af, at de besøgende danske journalister ikke selv skænker denne sammenhæng en tanke.
Jyllands-Posten er et af de medier, som synes, det er allermest synd for de stakkels hvide – og især de ’danske’ – farmere i Zimbabwe. I et JP-interview i efteråret 2000 giver Wolle Kirk sin vrede luft. Ifølge avisen er det ligefrem sådan, at »Wolle Kirk skummer af raseri«, mens han udtaler: »Mine børn og jeg har ikke kun kæmpet for os selv, men for hele samfundet. Vi fortjener ikke at blive behandlet på den måde.«

*Wolle Kirk Landmand. Udvandrede i starten af 1970’erne fra Thy til Rhodesia. Blev i fredags overfaldet af røvere i sit soveværelse. Han blev hårdt såret af 17 knivstik og mistede det ene øje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem har skrevet det her ubalancerede karaktermord? Der er jo ingen argumentation eller dokumentation eller noget som helst der begrunder den stærkt negative beskrivelse.
Og hvorfor er det vigtigere at foretage karaktermordet lige præcis når alternativet i Zimbabwe er Mugabes fuldstændig usammenhængende, voldelige antidemokratiske, regime?