Læsetid: 2 min.

Demokrati-konsulent

Jørgen Grunnet, journalist, diplomat og officer, blev mobiliseret til en særlig mission: En hjælpende hånd til spirende demokratier på Balkan
26. november 2002

Portræt
I mange år måtte Jørgen Grunnet høre undrende spørgsmål om, hvordan det føltes at være chefredaktør på ’Hørups gamle blad’ og samtidig officer af reserven i den danske hær. Denne tilsyneladende konflikt løste måske sig selv i takt med, at hærens rolle mere og mere blev ’fredsbevarende’.
I mellemtiden steg Grunnet i graderne til oberstløjtnant af reserven ved kgl. udnævnelse.
Og han sprang fra journalistikken til diplomatiet. Den sjældne kombination newsman-diplomat-militær har gjort ham specielt egnet til de opgaver, han i de senere år har haft i Kosovo og Albanien og nu skal løse i Moldova.
Hans karriere startede i begyndelsen af 1960erne på Dagens Nyheder og Ritzaus Bureaus udlandsredaktion og fortsatte på Politiken, hvor han var udlandsmedarbejder og Washington-korrespondent, inden han blev redaktionschef og derefter chefredaktør i 1975.
For 10 år siden forlod han Politiken for at blive presse- og kulturråd ved ambassaden i Washington, siden souchef for TV2-Nyhedernes udlandsredaktion. Herfra blev han udlånt til OSCE-missionen i Kosovo, hvor han var informationschef i den mest dramatiske periode. Siden foråret 2000 har han været Særlig Repræsentant i Tirana for Europarådets generalsekretær, og han tiltræder nu en tilsvarende post i Moldovas hovedstad, Chisinau.
Opgaverne i et land som Albanien er mangfoldige, for demokratiet, der er Europarådets uomgængelige kriterium, har mange facetter.
Illustration: En observatør opdelte albanske politikere i to kategorier – de, der arbejder for deres overbevisninger, og de, der er gået ind i politik for personlig vinding.
»Den første liste blev meget kort, den anden meget lang,« lød konklusionen.
Medierne: Den nye pressefrihed bruges til at skrive hvadsomhelst, navnlig helt utjekkede skandalehistorier, ethvert rygte. Pluralismen: Der er 14 tv-stationer, men de ejes mere eller mindre af ét og samme selskab.
Retsvæsenet er selvsagt mangelfuldt i denne tidligere diktaturstat, og de internationale organisationer arbejder systematisk på at udvikle det. De har bl. a. fået oprettet en tre-årig skole for retsembedsmænd – som overbygning på jurastudiet – og en ombudsmands-institution.
Der er programmer for effektivisering af lovgivningsarbejdet og for lovenes faktiske ikrafttræden, der ikke følger af sig selv. Et særligt program hedder PACO: Programme Against Corruption and Organized Crime... Jørgen Grunnet fortæller, at hans kontor har assisteret op til fire ekspertmissioner om ugen med demokratifremmende aktiviteter i Albanien.
Grunnet har en udpræget sans for mekanikken, de praktiske resultater, og som passioneret foldboldspiller (med en fysik af rugby-typen) er han fortrolig med teamwork. Hans horisont spænder vidt, fra det politiske til det kulturelle, og hans militære orientering hænger sammen med en meget nærværende historiebevidsthed. En vis sindighed vidner om hans østjyske herkomst. Han er ikke den, der fremhæver sig selv, men han formår – hvad der ikke er alle diplomater beskåret – at rapportere i et klart og forståeligt, ja smukt sprog.
Hans afskedsord i Tirana:
»Man kan ikke andet end beundre en nation, der har været i stand til at bevare sin identitet, sin energi og sin optimisme trods al den modgang, der har ramt landet gennem historien: Århundreder af udenlandsk herredømme, årtier i næsten total isolation under kommunismen og derefter – kun afbrudt af en kort frihedsrus i begyndelsen af 1990’erne – en periode på grænsen til anarki, som man nu lidt efter lidt har overvundet.«

Jørgen Grunnet
64 år. Siden foråret 2000 Europarådets repræsentant i Tirana, Albanien.
Flytter i øjeblikket til en tilsvarende post i Chisinau, Moldova

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu