Læsetid: 3 min.

Dødsklokken kimer for Dadas hus

Dadaismens fødested, det navnkundige Cabaret Voltaire, skal laves om til ejerlejligheder og livsstilsbutikker
15. november 2002

(2. sektion)

Kulturarv
ZÜRICH – Der var intet at stille op. I en pressemeddelelse fastslog Zürich bystyres kulturchef, Jean-Pierre Hoby, for nylig, at det er definitivt, at der ikke bliver indrettet et kulturhus i Dadas hus, også kendt som Cabaret Voltaire. Sidste desperate redningsforsøg blev gjort for få måneder siden, da huset blev besat af omkring 60 erklærede neodadaister. De blev omgående sat ud af politiet efter at have smidt tusindvis af mønter ud ad vinduet i protest.
Swissville, en filial af pensionskasseselskabet Swiss Life, står over for at skulle begynde sit restaurations- og nedrivningsarbejde. Her skal nu opføres spekulationslejligheder og livsstilsbutikker. Bystyret har forgæves forsøgt at overtale selskabet til at udskyde byggeprojektet, indtil man kunne finde offentlige midler til at frikøbe den historiske bygning. Ak, hvor forgæves...
Byggestilladserne er allerede rejst på hjørneejendommen ved Münstergasse og Spiegelgasse, og dermed kimer dødsklokken for et eventyr, hvis ekko endnu genlyder gennem en simpelt gentaget stavelse – dada. Det var et ord, der vistnok blev opdaget ved at skære tilfældigt med en papirkniv i en ordbog. Det er omstridt, om dets paternitet skal tilskrives Hugo Ball, Richard Hülsenbeck eller Tristan Tzara, men fødetidspunkt og fødested står fast: Det var den 8. februar 1916 i Cabaret Voltaire. I et senere manifest påberåber Hugo Ball sig den polyglotte terms mangetydighed:
»På fransk betyder det ’træhest’, på tysk ’farvel og på gensyn’, på rumænsk: ’ja, nå, sandelig, helt enig, det skal vi nok klare’ osv. osv.« Dadaisterne, som gjorde aftenerne på Cabaret Voltaire så animerede, udgjorde en sand kunstens internationale: Tzara og Marcel Jano var rumænere af fødsel, Hülsenbeck og Hans Richter tyskere, Hans Arp fra Alsace og Sophie Tauber schweizer.
Dadaismens ry har holdt sig så levende, at det nummer af Revue Cabaret Voltaire, der blev udgivet i 1916, hvori ordet dada for første gang blev offentliggjort, i antikvariater er set til priser på over 80.000 kr.

Ingen mindeplade
Af Dadas hus er der i dag, få dage før den nye bygherre holder sit indtog, kun sortsvedne træbjælker, ormædte vinduesrammer, hullede lofter og nøgne vægge tilbage. Der skal en fantasiens kraftanstrengelse til for at høre ekkoet fra oplæsningen af simultandigtene og fremmane de berømte maskeballer for sit indre blik – kort sagt for retroaktivt at deltage i de festligheder, der foregik her hver aften, og som endte med at vække så stort anstød blandt Zürichs borgerskab, at Cabaret Voltaire blev forsøgt lukket allerede efter seks måneder på grund af klager om usædelighed og nattelarm. I dag har de bornerte bedsteborgere så vundet den endelige sejr.
Huset, der rummede Cabaret Voltaire, får ikke engang lov at blive hædret med en simpel mindeplade af den slags, man ellers finder overalt i byen til minde om forlængst glemte borgmestre. Man skal til Zürichs Kunsthaus-Museum for overhovedet at støde på spor efter dadaisterne. I to små sale er blandt andet udstillet et trykt program af Theo van Doesburg og Kurt Schwitters om en Kleine Dada-Soirée, en fotocollage af Erwin Blumenfeldt med titlen à mon cher Tzara.
Vender man fra museet tilbage mod åstedet for det helvetiske forsikringsselskabs filistrøse forbrydelse mod den modernistiske kultur og en af alle tiders mest berømte kunstnerknejper, kan man trøste sig ved at slå et smut ned ad en gade, der dog er opkaldt efter Cabaret Voltaire. Her finder man blandt talrige andre mindeplader en plade, der belærer om, at på samme tidspunkt, som dadaisterne muntrede sig med at nedbryde borgerlige værdier, var denne lejlighed, der i dag ligger over designerbutikken AHA, bolig for en vis Lenin i en periode, hvor han gjorde omhyggelige forstudier til sin oktoberrevolution.

© Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu