Læsetid: 4 min.

Euroforien breder sig

Selv om Danmark står uden for eurosamarbejdet, sniger de europæiske mønter sig ind på danskerne. I dag mener to ud af tre, at Danmark skal opgive kronen
28. november 2002

Møntfod
Euroen er over os, uanset om vi vil det eller ej. Fra Gedser til Skagen kan man betale i euro, hvis man har lyst til det. Og det uanset, om man køber to liter mælk i det lokale supermarked, en lille havfrue i en souvenirbutik på Langelinie eller bare vil betale for at leje et sommerhus ved Vesterhavet.
Har man et firma, foregår næsten al samhandel med resten af Europa naturligvis i euro, regnskaberne til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen eller Fondsbørsen kan afleveres i euro, ligesom både bank- og kreditforeningslån kan tages i euro, hvis man har lyst til det.
Efter knap et år har euroen sneget sig ind på danskerne: Og lige så stille er folkestemningen vendt, så to ud af tre danskere i dag mener, at også Danmark skal indføre den fælleseuropæiske mønt.

Klar tendens
På det berømte Louisiana museum i Humlebæk foregår en stigende del af både billet- og cafeteriesalg i euro, det samme gælder i de københavnske varehuse Magasin og Illum, der modtager alle forskellige valutaer, i butikkerne på Strøget, og når den tyske turist lejer sommerhuset i Løkken eller Blokhus.
»Hvis man vil betale i euro, så kan det også lade sig gøre, uanset, hvor man er i Danmark«, siger Poul Seerup, informationsmedarbejder i Danmarks Turistråd.
»Det kan godt være, at der er nogle pølsevogne og kiosker, der ikke tager euro, men så ligger der helt sikkert en anden butik ved siden af, som kan veksle,« siger han.

Ingen sikre tal
Der er ingen sikre tal for, hvor meget euroen anvendes i turistbranchen, men Danmarks Turistråd oplyser, at tyske turister tegner sig for 78 procent af sommerhusudlejningen i Danmark, og da de typisk betaler i euro, er det store beløb, der ryger over disken i euro.
Også i finanssektoren, hvor euroen har fungeret som elektronisk valuta siden 1999, bliver den europæiske møntfod stadig mere populær.
»Der er en helt klar tendens til, at euroen fortrænger danske kroner. Den har overtaget D-Markens rolle og, i dag vil langt de fleste lande, som danske firmaer handler med, hellere have euro end dollar,« siger cheføkonom Jens Brendstrup fra Handels, transport- og servicefagenes interesseorganisation (tidl. Det Danske Handelskammer) og understreger, at det også gælder lande uden for EU, f.eks. Tyrkiet.
»Euroen er på en måde kommet af sig selv. Forbrugerne bruger den jo,« siger han.
Og det bekræfter Lisbeth Gringe Hansen fra Finansrådet.
»Vi kan konstatere, at der veksles mange flere penge til euro, end der før gjorde til samtlige europæiske valutaer. Så euroen er blevet meget populær,« siger Lisbeth Gringe Hansen.

Populære lån
En anden branche, som havde forventet en euroinvasion er realkreditinstitutterne.
Her har eurolån været meget populære i årets første halvdel, men lige nu kan det ikke rigtig betale sig at tage lån i euro, fordi den danske krone står overraskende stærkt. Derfor er kun 20 procent af de såkaldte rentetilpasningslån hos f.eks. Realkredit Danmark oprettet i euro.
Men interessen for eurolån fejler ikke noget, fortæller økonom Jacob Nielsen.
»Kunderne er meget opmærksomme på, at de kan tage deres boliglån i euro. Medierne har skrevet om det, så de spørger ofte, om et eurolån vil være en god idé«, siger han.
Interessen for eurolån har også Nykredit noteret.
»Hos os er det især landmænd og virksomheder, der låner i euro. Det skyldes, at deres indtægter også er i euro, og så risikerer de ikke noget i tilfælde af kursfald,« siger Kasper Skaanning, kommunikationskonsulent, fra Nykredit.
Han bekræfter, at det i øjeblikket ikke er en god idé for almindelige husejere at tage boliglån i euro, men understreger, at det hurtigt kan ændre sig.
Fra Den Danske Bank melder Steen Bocian, at de fleste konti stadig er danske kroner, og at det typisk er eksportvirksomhederne, der har konti i euro.

Stemningen vendt
Tendensen i meningsmålingerne er klar. Ifølge den seneste måling, foretaget af Analyseinstituttet Greens i begyndelsen af november, mener 59 procent af danskerne, at Danmark burde opgive kronen.
Cirka 32 procent ønsker at beholde kronen, mens otte procent ikke har taget stilling.
En lignende måling, foretaget af Danske Bank i oktober, melder om 62 procent ja, 35 procent nej og en enkelt procent uafklarede.
»Der er ingen tvivl om, at danskerne er ved at vænne sig til euroen, efter det er blevet en fysisk mønt. Mange har haft den i hånden på ferie osv. Jeg tror, det er de små ting, der får folk til at ændre holdning,« siger Jacob Nielsen fra Realkredit Danmark.
Og det er Poul Seerup fra Danmarks Turistråd enig i: »Danskerne har taget euroen til sig. Vores erfaring er, at det er været helt uproblematisk at gå over til at anvende euro i handlen herhjemme. Det har simpelthen ikke været noget problem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her