Læsetid: 2 min.

EUROpæisk succes

De tager den i kiosken i Løkken, hos sortbørshandleren i Moskva og sågar i Vatikanstaten. Euroen er med hastige og succesfulde skridt på vej mod sin ét-års fødselsdag som gangbar mønt. Og selv om borgerne i møntunionen kan have svært ved at regne liren og pesetasen om til euro, så vil de ikke af med den. I Danmark er mønten også gangbar og en stor succes. Så stor, at to ud af tre danskere i dag er parate til at skifte kronen ud
28. november 2002


De tager den i kiosken i Løkken, hos sortbørshandleren i Moskva og sågar i Vatikanstaten. Euroen er med hastige og succesfulde skridt på vej mod sin ét-års fødselsdag som gangbar mønt. Og selv om borgerne i møntunionen kan have svært ved at regne liren og pesetasen om til euro, så vil de ikke af med den.
I Danmark er mønten også gangbar og en stor succes. Så stor, at to ud af tre danskere i dag er parate til at skifte kronen ud

Euroen
*Euroen er en del af EU’s Økonomiske og Monetære Union, ØMU’en.
Euroen blev indført som elektronisk valuta 1. januar 1999 og som mønt den 1. januar 2002. Fra den dato erstattede 12 af EU’s 15 lande deres egen valuta med euroen, der dermed blev gængs betalingsmiddel i størstedelen af EU.
Også enkelte områder uden for EU har indført euroen som betalingsmiddel, bl.a. Monaco og San Marino.
Danmark, Sverige og Storbritannien har valgt at stå uden for euro-samarbejdet og fortsætter med kroner og pund.
Den 28. september 2000 stemte et flertal af danskerne nej til en ophævelse af det danske forbehold om deltagelse i ØMU’ens tredje fase og dermed også til at skifte kronen ud med euroen.
Den historiske baggrund for ønsket om en fælles valuta er både politisk og økonomisk. Efter Europas mange krige var det vigtigt at sikre, at der ikke igen opstod spændinger mellem Frankrig og Tyskland. Der er derfor gennem tiden gjort flere forsøg på at skabe et valutasamarbejde, EMS’en, Slangen osv. Desuden gjorde udviklingen af det indre marked ideen om en fælles valuta aktuel, fordi den ville lette samhandlen mellem landene.
Værdien af euroen over for kronen ligger stort set fast, da Danmark har aftalt med den Europæiske Central Bank, ECB, at kronen kan svinge mellem 7,29 og 7,63 for en euro.
En euro er opdelt i 100 eurocent. Den mindste euromønt, én eurocent, svarer altså til cirka 7,5 øre og den største mønt, to euro, til knap 15 kroner.
Den mindste seddel på fem euro svarer til cirka 37 kroner, mens den største seddel på 500 euro, svarer til cirka 3.725 kroner.
Eurosedlerne udstedes overalt i EU med vinduer og portaler på forsiden, et symbol på åbenhed og samarbejdsånd over for omverdenen.
Mønterne har nationale præg. Forsiden er ens i alle lande og består af et EU-kort med stjerne og linje. På bagsiden er mønterne præget med nationale motiver fra de respektive lande. Men uanset udseende kan mønterne anvendes i alle eurolandene.
Eurosymbolet Ä er inspireret af det græske bogstav epsilon, og den officielle forkortelse er EUR.

Fem hurtige
– Kan man bruge en belgisk euromønt i Italien?

– Er eurosedlerne ens i alle lande?

– Hvilke tre EU-lande har ikke indført euroen?

– Hvor længe har euroen været
i brug som mønt?

– Hvornår stemte danskerne nej til euroen?

*Svar: Ja, ja, Danmark – Sverige – Storbritannien, siden 1. januar 2002, 28. september 2000

*Kilde: Finansstyrelsen
aa

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu