Læsetid: 2 min.

Europas aviser

22. november 2002


(2. sektion)

*Havel revser Rusland. »At russerne indgår i den USA-ledede antiterroristiske alliance, giver dem ikke carte blanche til at handle som i Tjetjenien. Venskab mellem Europa og Rusland forudsætter gensidig ærlighed, hvor begge parter åbent kan sige til hinanden, hvad vi mener. Den russiske opinion må forstå, at NATO ikke er Ruslands fjende. Men efter årtier med kold krig og kommunistisk styret fjendskab over for Vesten, er mange fordomme overvintret, heriblandt frygten for at se vestlige organisationer komme nærmere de russiske grænser. Putin er nødt til at tage hensyn til disse fordomme i sin hjemlige opinion. Rusland har historisk i århundreder haft en tvetydig relation til Vesten, hvor frygt eller endog forfærdelse over for Vesten sameksisterer med en næsten servil beundring for samme.«
Tjekkiets præsident,Vaclav Havel i Libération

*Forsætlig amnesi. »Storbritanniens imperialisme efterlod en forfærdelig historisk arv. Det aspekt er helt glemt i Tony Blairs og hans udenrigspolitiske rådgiver, Robert Coopers neokolonialistiske præk om at redde den tredje verden ved at sætte den under administration. Mange af de problemer, som verden i dag slås med, kan føres tilbage til en britisk kolonifortid: briternes forræderi i Palæstina, deres inkompetence i Kashmir-spørgsmålet, og deres tyveri af afrikanske landbrugsjorde. Briterne vil gerne huskes for at have indført god regeringsskik, hospitaler, skoler og jernbaner på fremmed jord. Men deres sigte var altid primært at berige sig selv. I Indien gjorde briterne aldrig forsøg på at uddanne masserne: 85 procent var analfabeter ved uafhængigheden, og Indiens BNP per capita steg på intet tidspunkt mellem 1757 og 1947.«
Randeep Ramesh iThe Guardian

*Euroen er ustabil. »EU burde afskaffe Eurozonens stabilitetspagt. Jeg tror ikke, at den fælles finanspolitik rummer politiske eller økonomiske fordele for de 12 lande. F. eks. ville det for Tyskland med dets nuværende problemer have været en fordel, hvis det med D-marken kunne have reguleret sin valutakurs i forhold til de øvrige EU-lande og være forblevet en storeksportør. Jeg forudser, at en krise inden for 10-15 vil bringe euroen på randen af sammenbrud.«
Nobelpristager i økonomi,
Milton Friedman i Der Standard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu