Læsetid: 2 min.

Fattige gamle betaler ældrecheck

Regeringen og Dansk Folkeparti hjælper med den ene hånd fattigste pensionister med ny ældrecheck, mens de med den anden har frarøvet gruppen penge ved at ændre regler for pensionsopsparing
4. november 2002

De fattigste folkepensionister får 5.000 kroner ekstra af staten i år 2003. Det er et af resultaterne af finanslovaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Hos de sidstnævnte er man begejstrede for aftalen:
»Det er lykkedes at hjælpe en gruppe af samfundets dårligst stillede personer,« siger finanspolitisk ordfører Kristian Thulesen Dahl. Det bliver de 124.000 pensionister, der ikke har indkomster ud over den sociale pensions grundbeløb og pensionstillæg, der til næste år kommer til at nyde godt af ordningen.
Men ikke alle klapper i hænderne. Finanspolitisk ordfører for Socialdemokratiet, Pia Gjellerup, kalder ældrechecken for en afladscheck:
»Det er en afladscheck, som skal lappe et hul, som regeringen og Dansk Folkeparti allerede har lavet,« siger Pia Gjellerup.
Hun henviser til finansloven for 2002, hvor regeringen fik ændret den Særlige Pensionsopsparing fra en solidarisk ordning til en individuel opsparing. Man betaler fortsat en procent af sin løn til opsparingen, men hvor pengene før skulle fordeles ligeligt, er ordningen nu ændret til, at man får, hvad man selv har indbetalt.
Dermed får de pensionister, der gennem livet har haft en lav indkomst, væsentlig færre penge udbetalt, når de bliver pensioneret.

Hyklerisk
»Man tager fra de fattigste pensionister med den ene hånd, og giver dem med den anden. Det viser noget om hvor dybt regeringen og Dansk Folkepartis sympati med de fattige ældre stikker,« siger Pia Gjellerup.
Hos Socialistisk Folkeparti kalder finanspolitisk ordfører, Ole Sohn, aftalen for hyklerisk:
»Da man ændrede den Særlige Pensionsopsparing, gik det udelukkende ud over de dårligst stillede. Nu prøver man så at give dem lille smule tilbage med en ældrecheck. Det er nederdrægtigt og hyklerisk,« siger Ole Sohn.
Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at pensions- og skattepolitik skal blandes sammen.
»Det er vigtigt, at man holder pensionsordninger og skatter for sig. En pensionsopsparing bør være individuel, mens skattepengene bør fordeles solidarisk. Derfor har vi lavet denne aftale, som gør, at dårligst stillede pensionister får flere skattekroner,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Kortsigtet
Ordningen gælder kun for år 2003. Hvad, der derefter skal ske, er uvist, og det bekymrer direktør Ivar Nørgaard fra interesseorganisationen Ældremobiliseringen:
»Ordningen ligner en almisse. Desuden er den er ikke permanent, og den forpligter ikke regeringen til også i fremtiden at give penge til de fattige ældre.« Ivar Nørgaard havde hellere set, at man havde ændret på pensionstillægget.
»Det her er ikke en regulær ordning. Det regulære ville være at forhøje pensionstillægget,« siger Ivar Nørgaard.
I SF er man enig: »Hvis man havde ment det her alvorlig, så havde man lavet en permanent ændring af folkepensionen i stedet for at dele gaver ud et enkelt år. Det er simpelthen ren populisme,« siger Ole Sohn.
Det afviser Kristian Thulesen Dahl:
»Det kan jeg ikke tage seriøst. Man kritiserer os for ikke at ville hjælpe de dårligst stillede, og når vi så hjælper dem, så kalder man det populisme. Det er kritik for kritikkens skyld,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu