Læsetid: 2 min.

Fem internationale kup

8. november 2002

(2. sektion)

*Dublin 1986:
En majdag i 1986 brød en bande på 13 mand under ledelse af Martin Cahill ind i kunstsamleren Sir Alfred Beits Russborough House. De stjal 18 kunstværker af bl.a. Vermeer, Metsu, Goya og Gainsborough. De slap også af sted med Peter Paul Rubens mesterværk Massakren på de uskyldige, der er vurderet til over 500 millioner kroner. Rubens maleri blev genfundet i Irland i august 2002. Andre værker er op igennem årene dukket op i London, Belgien, Holland og Tyrkiet. To af de stjålne værker meldes stadig savnet.
Cahill, der var kendt under dæknavnet ’Generalen’, blev skudt af IRA i 1994.

*Boston 1990:
Den 18. marts 1990 om natten bryder to tyve – forklædt som politimænd – ind i Gardner-museet i Boston, USA. De lænker sikkerhedsvagterne fast og stjæler kunst til en værdi af over 300 millioner dollar. De slipper bl.a. af sted med tre Rembrandt-malerier, en Vermeer og fem Degas-malerier

*Stockholm 1993:
En novembermorgen i 1993 skar nogle kunsttyve sig igennem taget på Stockholms museum for moderne kunst og stjal en skulptur, fem Picasso- malerier og to værker af Georges Braque til en samlet værdi af over 400 millioner kroner. Tyveriet var som taget ud af Jules Dassins Rififi-film fra 1955 og vakte international opsigt. En uge efter blev falske kopier af malerierne leveret ’tilbage’. En måned efter blev to mænd anholdt og de originale værker delvist genfundet.

*Oslo 1994:
Om morgenen den 12. februar 1994 klatrede to mænd ind ad et vindue i Nasjonalgalleriet i Oslo. Tyverialarmen gik i gang i museet, men politi og sikkerhedsvagter fik knap nok gnedet søvnen ud af øjnene, før tyvene to minutter senere var væk med Edvard
Munchs mesterværk Skriget, der er blevet anslået til at have en værdi af cirka 500 millioner kroner.
Værket blev fundet tre måneder senere i et nærtliggende hotel.

*Madrid 2001:
En sommerdag i august 2001 udfører en gruppe mænd et af kunsthistoriens største tyverier, da de diskret fjerner et dusin skupturer og 17 malerier af bl.a. Francisco de Goya, Juan Gris og Joaquin Sorolla fra en lejlighed, ejet af den spanske milliardær Esther Koplowitz. Værkerne, der er vurderet til en samlet værdi af cirka 2,2 mia. kroner, blev efter en større international politioperation genfundet i september 2002.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her