Læsetid: 2 min.

Film i tv

29. november 2002

The Rainmaker
*Skal man tro amerikanske film, er sagførerjobbet i Gud eget land et af de mest foragtede. Denne ofte roste film af Francis Ford Coppola fra 1997 forklarer hvorfor, idet den beskæftiger sig med de såkaldte ’regnmagere’ – et slangudtryk for en advokat, der får det til at regne med moneter ned over sig selv på fattige klienters bekostning. Men helten i lov og ret-eksperten John Grishams historie er nu ikke en sådan undermåler, men en ung sydstats-jurist Rudy (Matt Damon), der er ved at være færdiguddannet som sagfører og nok gerne vil tjene penge, men helst ved reelt at hjælpe de dårligst stillede. Efter at have været udsat for sagfører-standens lurvede metoder kaster den unge mand sig ud i en sag mod et stort forsikringsselskab, der ikke vil betale en knoglemarvstransplantation for en fattig leukæmi-patient. Så nu skal grønskollingen op mod forsikringsselskabets forgyldte topadvokater! En usædvanlig flot rolleliste forgylder filmen: Jon Voight, Danny DeVito og Mickey Rourke.
TV3+, kl. 20.00-22.30

Falling Down
*Michael Douglas er ikke ukendelig som selvtægtsmand i denne bistre film fra 1993, men alligevel. Som nydelig Los Angelesborger med slips, kuglepenne stukket fast i skjortelommen og et komisk forældet brillestel synes han at komme fra en anden verden – og det netop også meningen. Denne Bill Foster er både blevet fyret af konen (Barbara Hershey) og arbejdsgiveren (forsvaret). Og det er filmens præmis, at den ansvarsbevidste, kortklippede herre, der ligner et mandsideal fra 1965, er en tikkende bombe, der kun behøver et irriterende motorstop og enkelte provokationer for at slå igen, så det kan mærkes. Filmen skildrer hans billøse tur gennem Los Angeles som et fald ned i et storby-helvede, hvor aggressive minoriteter og sindssyge voldsmænd danner spejlbilledet for Fosters eget accelererende vanvid.
Foster er en anakronisme, manden, der har troet på autoriteterne, det amerikanske frihedsidealer og på famililivets styrke med husfaderen i spidsen. Ikke værdier man kommer langt med i et moderne Los Angeles, hævder filmen. Falling Down er et skarpt og udfordrende portræt af en meget talende repræsentant for det tavse flertal. Michael Douglas er fremragende som Foster, men endnu bedre er Robert Duvall som politimanden, der er på vej til at indkredse den amokløbende bilist.
DR 1, kl. 21.30-23.20

mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her