Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. november 2002

Den iskolde ekspedition
*I 1982 lavede Jan Troell en karakteristisk smuk film om ingeniør Andrées ballonfærd sammen med to andre over isen mod Nordpolen. Klaus Rifbjerg var iøvrigt med til at skrive manuskriptet til filmen, der hedder Den umulige drøm.
De nåede aldrig frem dengang i 1897, og alle tre døde nogle måneder efter ballonens nødlanding i ødemarken. I 1930 fandt en ny ekspedition så resterne af den store ballon, lejren, deltagere, dagbogsblade og, som en stor sensation, eksponerede filmoptagelser, der har fastholdt de tre mænds liv i de sidste måneder, inden døden indhentede dem.
Troell lavede i 1997 en dyster dokumentarfilm, der selvfølgelig benytter dette materiale og desuden giver de tre ekspeditionsdeltagere mæle. I 1982-versionen var det Max von Sydow, som spillede Andrée, og det er det også her, mens Samuel Fröler og Rolf Lassgård denne gang er de øvrige medvirkende.
En frusen dröm.
TV2 Zulu, kl. 13.35-14:35

Pretty Woman
*Om ønsketænknings-romancen mellem Richard Geres millionær og Julia Roberts’ guldhjerte-luder holder til et gensyn, skal jeg ikke kunne sige. Jeg har bange anelser, selv om jeg i sin tid blev charmeret af filmens lette touch og så selvfølgelig af smilende Julias præstation, der kunne smelte stenhjerter.
Men var Pretty Womans altovervældende verdenssucces et rent lykketræf – eller har filmens talenter siden vist, at den var en højere retfærdighed, der skete fyldest? Man må sige, at det er gået de to dejlige mennesker foran kameraet bedst, mens instruktør Garry Marshall og ikke mindst forfatteren J. F. Lawton har haft mere end svært ved at leve op til deres mega-hit.
Den da 58-rige Garry Marshall kom pænt fra start med endnu en kærlighedsfilm, den bramfrie Frankie and Johnny (1992) med Al Pacino og en hverdagssminket Michelle Pfeiffer. Men siden har Marshall mest gjort sig bemærket som skuespiller, inden han i 1999 igen fik et hit med Roberts og Gere i endnu en romantisk hverdagskomedie Runaway Bride.
Hvad angår Lawton, så har den mest stået på actionfilm med Steven Seagal, f.eks. Kapring på åbent hav fra 1992, som han er medforfatter til.
Julia Roberts havde efter Pretty Woman-hurlumhejet nogle usikre år, hvor hun medvirkede i flere halvsløje film, men op gennem 1990’erne har hun støt og roligt befæstet sin position i samarbejde med instruktører som Robert Altman (The Player, Pret-a-porter), Lasse Hallström (Something to Talk About),
Woody Allen (Everybody Says I Love You) og – bedst af dem alle – Steven Soderbergh, der hjalp hende til en Oscar for titelrollen i det velskabte drama om den enlige kvinde mod storkapitalen, Erin Brockovich (2000).
Tilsvarende har Richard Gere styrket sin anseelse, ikke med så store succeser som Roberts, men med mere modne og nuancerede præstationer, f.eks. i Robert Altmans Dr. T & the Women (2000). Desuden er han kendt for et snart 25-årigt arbejde for tibetansk kultur og diverse humanitære sager.
TV3, kl. 21.00-23.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her