Læsetid: 2 min.

Film i tv

14. november 2002

Hvidglødende
*I Raoul Walsh’ ustyrlige drama sparker James Cagneys psykopat-gangster heltinde ned fra en stol; gennemspiller (49 år gammel!) en større scene siddende på skødet af sin mor; og kommer legendarisk af dage ved en eksplosion på et tårn med sprængstoffer, mens han råber: »On top of the world, Ma, on top of the world!«
Og det er bare små smagsprøver. Når han har lukket en stikker ind i et bagagerum og staklen klager over iltmangel, svarer han: »Sku’ det være lidt frisk luft?« og skyder seks skud ind gennem bagagerummet. Intet under, at den fremragende kritiker Kenneth Tynan kunne skrive en lang – og beundrende! – artikel om ham med titlen Cagneys synderegister.
Ved siden af Edward G. Robinson og Humphrey Bogart var James Cagney Hollywoods førende gangsterfortolker. Den lille vævre hurtigsnakker kom fra Broadway til Hollywood i 1930 med en fortid som uskadelig song-and-dance-mand. Men han vendte straks op og ned på filmbyens ellers så skulende skurkeportrætter. Hans gangstere var elegante gadedrenge, frække og charmerende og med replikker som maskingeværsalver. Altid energisk, impulsiv og målbevidst – som når han i en berygtet scene i klassikeren Public Enemy tværer en overskåret grapefruit ud i hovedet på heltinden.
White Heat er Cagneys sidste store gangsterfilm, og syv år før havde han vundet Oscar som den populære showman George M. Cohan i den chauvinistiske Yankee Doodle Dandy, hvor han ikke blot viser hele sin slagterdrenge-charme, men også et dybt original og herligt humoristisk dansestil.
Efter at forladt gangsterrollerne gik Cagney ret tidligt på pension for at hellige sig fredeligt hesteopdræt. Men overraskende for alle lykkedes det i 1981 Milos Forman at lokke den gamle mand tilbage foran kameraet som politichefen i Ragtime.
White Heat.
TCM, kl. 16.30-18.20

Demolition Man
*I den sporadisk vittige science fiction-film fra 1993 har strømeren Sylvester Stallone været nedtøet i flere årtier og programmeret til at udføre strikketøjsarbejde!
Fy føj, det skal Sylvester nok få lavet om på, og det udvikler sig så til voldelige opgør mellem hans gammeldags cop og Wesley Snipes joker-agtige allround-psykopat – altså på det mere ordinære action-plan.
Handlingen udspiller sig i 2032 i San Angeles, der efter borgerkrig og jordskælv er omdannet til et teknologisk kontrolleret, antiseptisk samfund, hvor alt ånder harmoni, fordi der ikke er følelser eller sanselighed tilbage til at forstyrre den dødlignende fred.
Et underjordisk oprør fra livsnyderhold spirer selvfølgelig frem mod al denne diktatoriske sterilitet. Og oprørerernes bedste kort er ingen anden end den præprogrammerede Sylvester.
Udmalingen af en pletfri, airconditioneret mareridts-utopi gennemføres flot af instruktøren Marco Brambilla, der klart inspireres af Aldous Huxleys fremtidsklassiker Fagre nye verden. Sandra Bullocks heltinde hedder da også meget passende Huxley.
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.20

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu