Læsetid: 2 min.

Film i tv

12. november 2002

Adam og Eva
*Erik Ballings navn forbindes mest med Matador og Olsen-bande-filmene. Men Balling var på færde langt tidligere.
Han stod første gang bag kameraet som instruktør, da Nordisk Film i 1952 bad ham om at færdiggøre læremesteren Ole Palsbos Vi arme syndere. Altså en bunden opgave. Balling egentlige debut kom året efter med Adam og Eva, og her viser han straks et fortælletalent langt over datidens gennemsnit og et vid påvirket af Hollywoodkomediens mester, Ernst Lubitsch. Filmanmelderne gav da også den unge debutant en Bodil for at have lavet årets bedste film.
Jørgen Buckhøjs far, Per, har en større rolle som en nobel kristen spejderleder og familiefar, der tager en dristig erotisk bog med hjem fra Paris. Den forbudte vare går på omgang mellem vidt forskellige mennesker og inspirerer dem til et mere frigjort erotisk liv. Selv den dydsirede spejderleder slækker til sidst på moralen.
Den dristighed, der ligger i at vise ’uartig’ litteraturs frigørende virkninger for kærlighedslivet, tager sig jo i dag meget klejn ud. Men var det mindre på baggrund af datidens klamme hjemlige religiøsitet og smårtskårne moraliseren (»Må man overhovedet blive sekuelt ophidset?« spurgte PH-sympatisøren Theodor Christensen engang i disse formørkede censurtider).
Filmen virker stadig sympatisk i sin drilagtige satire over moralsk oprustning og borgerligt hykleri. På sin egen blufærdigt ironiske måde fortæller Balling om kærlighedens nødvendighed og forret over samfundskonventionelle påbud.
Og filmen er fuld af gode glæder: Per Buckhøjs salvelsesfulde alvor som spejderlederen bruger Balling lidt på samme måde som sønnen Jørgen Buckhøjs humorløse udstråling, da han var Mads Skjern i Matador – og man ser også et statistglimt af unge Jørgen som gymnasieelev! Man kan opleve datidens Kastrup Lufthavn, dengang et rent dukkehus, hvor Henning Moritzens tolder rødmer over fransk undertøj. Balling genopliver parret fra Johan Jacobsens sagførerfilm, Gunnar Lauring og Beatrice Bonnesen, og får desuden meget charmerende præstationer ud af Karin Nellemose, Birgitte Reimer, Louis Miehe-Renard, Lis Løwert, Astrid Villaume og Poul Reichhardt.
DK4, kl.20.30-22.15

Opgør i natten
*Fritz Lang står som instruktør af dette sort-hvide melodrama fra 1952, der som flere af hans film fortæller om fatal kærlighed. Barbara Syanwyck spiller en kvinde, der vender tilbage til sin barndoms fiskerlandsby. Hun gifter sig med en godmodig fisker (Paul Douglas), men fristes over evne af et forhold til en anderledes sexet ung mand, der er filmfremviser.
Clifford Odets har skrevet manus, og Robert Ryan har en farlig skarphed som elskeren. Ryan skilte sig virkelighed ud i disse år med sit hårdkogt intelligente spil. Men filmen huskes alligevel bedst for en meget vital og afvæbnende birollepræstation af en blondine, der snart skulle betage hele verdens biografpublikum – Marilyn Monroe.

Clash by Night.
TCM, kl. 20.00-22.00

mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her