Læsetid: 2 min.

Film i tv

11. november 2002

Forfulgt
*Det var som manuskriptforfatter, Ingmar Bergman i 1944 fik sit gennembrud. Manuskriptet til Alf Sjöbergs Forfulgt, der er blevet en klassiker, handler om en skoleelev, som tyranniseres af en sadistisk latinlærer og gav Bergman mulighed for at drive fader-opgøret helt ud i det ekstreme.
Den 26-årige Bergman, som dengang var manuskriptneger på Svensk Filmindustri, respekterede den meget dygtige og 15 år ældre Sjöberg højt og fik lov til at være assistent på optagelserne. Men Bergman har i sine erindringer fortalt, at han alligevel ikke kunne lade være med at blande sig i instruktionen, blev skældt ud og låste sig inde i et pulterrum, grædende af raseri.
Alf Kjellin, Stig Järrel og Mai Zetterling har de tre hovedroller.
Hets.
Sverige 1, kl. 14.20-16.00

Det gælder din frihed
*Theodor Christensens omstridte dokumentarfilm om samarbejdspolitiken og modstandskampen var bestilt af Danmarks Frihedsråd. Og efter premieren den 4. maj 1946 fik den en meget positiv anmeldelse af Informations stifter, chefredaktør og modstandsmand Børge Outze. Han skrev bl. a. her i bladet:
»Filmen er farlig for al lunkenhed, fordi den er så blændende dygtigt gjort. Den vil aldrig kunne ties ihjel, og den vil få selv en værnemager til at snappe efter vejret (...) Det gælder din frihed er i næsten alle retninger en god film (...) i hele sin tendens en hårdere anklage mod vore egne end imod tyskerne og dermed i pagt med det oprindelige i frihedsbevægelsen.«
Filmens mange rekonstruktioner og manipulerende montager profilerer modstandsbevægelsens synspunkter skarpt og udgør et lidenskabeligt angreb på samarbejdspolitiken.
Men da vi når til sommeren 1943 lyder Karls Roos’ speakerkommentar: »Danmark er ikke Hitlers våbenfælle. Det er ikke hans fjende. Det er ikke hans ven. Mange stemmer spørger, hvad Danmark egentlig er. Danskerne spørger sig selv. De allierede spørger Danmark. Tyskland spørger Danmark.« Og da danskernes nej til tyskernes samarbejdsultimatum kort efter er en kendsgerning, lyder kommentaren: »Det mest forsinkede nej i Danmarks historie.«
Filmen førte til voldsom debat med spørgsmål i Folketinget, diskussionmøder ude i landet og ikke mindst skarpe udfald fra radikale og socialdemokreter, som var ansvarlige for samarbejdspolitikken.
DK4, kl. 20.30-22.20

A Clockwork Orange
*En grotesk fremtidsfantasi, hvor Stanley Kubrick tilslutter sig den voldsfikserede sektion af de tidlige 1970’eres ungdomskultur.
Hvad der kan ligne et forsvar for den frie vilje og livsudfoldelse, ender som ren voldsforherligelse, ikke mindst som følge af Malcolm McDowells karismatiske præstation som teenagemonsteret Alex, der tæsker og dræber løs med megen munterhed. Efter at have været udsat for trusler på livet trak iøvrigt Kubrick filmen tilbage fra engelsk distribution, men nu er den ved at komme op fra kloaken igen.
Filmen bygger på en roman af Anthony Burgess, og finder man fornøjelse i at se McDowell voldtage en irriterende kvindelige kunstner, mens han synger »Singing in the Rain«, er dette lige sagen. Misantropisk vrængende og dybt ubehagelig er A Clockwork Orange Kubricks mest kontroversielle film, men også hans mest bastante.
Sverige 2, kl. 22.40-00.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her