Læsetid: 2 min.

Film i tv

9. november 2002

Regnen holdt op
*Dramatikeren Kjeld Abell mere end flirtede med filmarbejde. Hans manuskripter til dansk films første børnefilm Millionærdrengen (1936) og dramaet Tak fordi du kom, Nick (1941) handler på hver deres vedkommende måde om klassemodsætninger.
Regnen holdt op (1942) viser Abell fra hans snurrigt-krukkede side. Berthe Qvistgaard spiller en forkælet overklassekvinde, der vil have et barn, men ikke en mand. Dog fristes hun af Mogens Wieth, som hun møder en regnfuld nat, hvor de sammen søger ly hos to ældre damer, hvis ellers idylliske menage skjuler en tragedie og et dødsfald.
Qvistgaard og Wieth kissemisser i natteregn, damerne Clara Pontoppidan og Sigrid Neiiendam kæmper sig tappert gennem filmens stilblandinger, Wieth kvæder to tynde viser, og Jeanne Darville anfører en aldrende spejdertrup, der af uransagelige årsager også skal med. En sand kuriositet instrueret af en loyal Svend Methling.
DK4, lørdag kl. 20.30-22.05

Frøken Vildkat
*I denne veldrejede komedie fra 1942 har Ebbe Rode sin første rendyrkede komedierolle på film, og Frøken Vildkat var også den første ud af fire film, hvor han spiller sammen med Marguerite Viby.
Rode er en genert bankfuldmægtig, der ’redder’ Vibys energiske korpige Dolly fra druknedøden, og snart er hun forelsket i sin ædle redningsmand. Han skal næste dag rejse til provinsen med sin forlovede, men vildkatten Dolly lader sig ikke slå ud, og på en begivenhedsrig togrejse lærer Dolly og Peter hinanden bedre at kende.
En amerikansk inspireret screw ball-komedie, der ganske ofte rammer forbilledernes slagfærdige tone. Først og fremmest takket være Marguerite Vibys og Ebbe Rodes inspirerede samspil, der skaber komik ud af deres meget forskellige karakterer: Den impulsive spitfire over for den kejtede tørvetriller.
Gerda Neumann, Ib Schønberg og Maria Garland ses i gode biroller. Og Marguerite Viby synger tre sange, den bedste sammen med Ib Schønberg ved klaveret. Alice O’Fredericks og Lau Lauritzen har instrueret, rapt og veloplagt.
DR 1, lørdag kl. 20.40-22.20

Nattens skygger
*Martin Scorsese vender her tilbage til sit sorte New York-univers fra Taxi Driver. Nicolas Cage spiller en hjertensgod ambulancechauffør, der ligesom Robert De Niros taxachauffør glider gennem storbyen og betragter dens synd og snavs. Han plages af tanken om alle de mennesker, han ikke har kunnet hjælpe, men må nøjes med at agere dødsfærge for.
Filmen er fra 1999 og slog – ligesom Scorseses foregående Kundun – slet ikke an hos publikum. Så meget står på spil for Scorsese, når han snart udsender den længe udsatte Gangs of New York. Men indtil videre kan man altså se Bringing Out the Dead, som har et udpræget etisk-religiøst perspektiv, og som Eva Jørholt her i bladet kaldte »en besættende helvedesvision« og »en mesters værk«. Patricia Arquette og John Goodman medvirker, og for manuskriptet står Paul Schrader, der også skrev Taxi Driver.
Bringing Out the Dead. Sverige 4, søndag kl. 21.00-23.30

Mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her