Læsetid: 2 min.

Film i tv

27. november 2002

Akira Kurosawas drømme
*Filmen med den mærkelige titel er den japanske mesterinstruktør Akira Kurosawas næstsidste værk, en epsiodefilm fra 1990, lavet da han var 80 år gammel. Den samler simpelthen otte af instruktørens poetiske drømmesyner, fra stiliserede barnevisioner til mareridt om en verden destrueret af atomaffald. En naivistisk farveholdning bærer filmen, der, tro det eller ej, har den amerikanske instruktør Martin Scorsese i rollen som maleren Van Gogh, placeret foran staffeli på en herlig gul kornmark, hvor han er fuld gang med at male og hvor kragerne flyver dekorativt. »Et sådan sted har jeg aldrig sat mine ben før, jeg er jo fuldblods New Yorker,« fortalte Scorsese om sit arbejde med den 80-årige Kurosawa. »Men Kurosawa fik mig til at føle mig hjemme også dér.«
Filmen er et kønt og lidt spinkelt alderdomsværk, der munder ud i den 85-årige Ozu-skuespiller Chishu Ryus formaningstale om faren for overforbrug og forurening på vor klode: »Det eneste mennesket behøver er ren luft og rent vand.«
Sverige 1, kl. 14.05-16.00

Without Limits
*Robert Towne er instruktør af denne biografi-film fra 1998 om den amerikanske løber Steve Prefontaine. Og Towne er ikke hr. hvemsomhelst, men manusforfatter til film som Chinatown og Den hårde straf. Han har i mange årtier været Hollywoods højst betalte manuskript-guru, men har ikke været helt så heldig med de film, han selv har instrueret: den Altmanske udforskning af kvindelige atleters verden, Personal Best (1981) og Mel Gibson-filmen Tequila Sunrise (1988).
Towne fik ikke noget forsinket gennembrud med Without Limits, men den skal være en udmærket sportsfilm om Oregon-løberen Prefontaine, der i 1970’erne var en af favoritterne til 5000-meteren ved De Olympiske Lege i München og døde ved en bilulykke, kun 24 år gammel. Billy Crudup spiller Prefontaine, og Donald Sutherland er hans træner.
Sverige 1, kl. 21.30-23.25

Frihed, Lighed og Louise
*Vil man se en ægte dansk filmstjerne i sin ungdoms flor, er chancen der nu. Helle Virkner har måske aldrig været så uforskammet sexet og blændende fotogén som her, hvor hun 19 år gammel har en større birolle som en lad, sensuel overklassepige. Berlingskes anmelder Svend Kragh-Jacobsen beskrev hende således: »Helle Virkner – et lille yndigt løg, hvis råddenskab spiller i de lystne øjne.«
Hun bliver indtaget i fyrbøderen Walther, der spilles af Ebbe Rode som en slem duarder-arbejder. Også Virkners mor i filmen, Karen Lykkehus, betages af Walther, og det selv om hun er gift med Ib Schønbergs rare direktør.
Komedien gør sig lystig over de to forkælede societykvinders arbejderflirt og rummer en del tidsatmosfære anno 1944, men satiren vælger sig nemme mål, f. eks. moderne nonfigurativ kunst. Filmen er instrueret af Lau Lauritzen efter en roman af Johannes Allen, og den kan ses som en drilagtig kommentar til arbejderromantikken i Kjeld Abell-filmen Tak fordi du kom, Nick.
DK4, kl. 21.30-22.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her