Læsetid: 2 min.

Film i tv

5. november 2002

Mens bøddelen ventede
*En historisk film med gyserelementer, delvis for børn. Fritz Langs vellykkede smuglerhistorie fra Cornwall i 1770 er ikke så lidt af en specialitet. Genremæssigt sætter den sig mellem flere forskellige stole, men virker alligevel helstøbt.
Stewart Granger er en smugler, der fører sig så flot og kækt frem, at en forældreløs dreng kommer til at forgude ham. Plottet handler om jagten på en forsvundet diamant, blot et påskud for Lang til at iscenesætte elegante kårdedueller og skabe frydefulde uhygge-scenerier. Inspirationen fra Stevensons Skatteøen er tydelig, men Lang er knap så djærvt folkelig.
Filmen er fra 1955, da bredformattet cinemascope var en nyhed, det var svært at slippe udenom for instruktørerne. Lang sagde senere, at formatet kun egnede sig til at fotografere begravelser og slanger. Alligevel er denne bredlærredsfilm en udsøgt nydelse at se på i farver.
Foruden Stewart Granger medvirker endnu en elegantier, George Sanders, og på spindesiden ses den vittige Joan Greenwood og svenske Viveca Lindfors.
Moonfleet. TCM, kl. 18.30-20.00

En Søndag på Amager
*Traktørdatteren Johanne Luise Pätges var en smånymfe på 13 år, da den fornemme, 21 år ældre Johan Ludvig Heiberg i 1826 så hende i Poul Martin Møllers Hans og Trine og straks efter begyndte at digte roller til hende i sine populære vaudeviller. Fem år efter blev de gift, og Johanne Luise Heiberg udviklede sig til 1800-tallets store danske skuespillerinde.
I dag er Fru Heiberg bedst kendt for sit fire-binds memoire-værk Et Liv, gjenoplevet i Erindrindringen (1891-92), af kynikere kaldt Et Liv genopløjet i Erindringen. Men hun skrev også selv vaudeviller, nedsættende benævnt Duftvaudeviller, fordi de i særlig grad var virkelighedsfjerne. Der er nu ingen grund til at se specielt ned på En Søndag på Amager fra 1848, der ikke giver sig ud for at være andet end hyggeligt tidsfordriv med indlagte sange.
Filmatiseringen fra 1941 flytter handlingen fra scenen ud til virkelighedens Amager, hvor den smukke Lisbet kurtiseres fra forskelligt hold, deriblandt den upolerede Store Magleby-borger Jokum. Og det er ham, der løber af med hende, for lige børn leger bedst.
Den 20-årige Ingeborg Brams, netop færdiguddannet på Det Kgl. Teaters elevskole, gør sin filmdebut som Lisbet, anbragt på en høstak med et gedekid i favnen. Efter kritiker-oraklet Frederik Schybergs smag var hun var lidt for storby-fræk til rollen, men set i dag er det en udpræget fordel, at hun ikke er det rene landlige mæhæ. Jokum spilles af den velsyngende Hans Kurt, og Erling Schroeder optræder som københavnsk laps på velvilligt nedladende slumtur i det amagerkanske.
Emanuel Gregers’ iscenesættelse tramper noget tungt afsted, også når han sender Amagerfolket ud på tur i det nationalpatetiske alsangsnummer I Måneskin, der trist nok er optaget i solskin. Men det rummer linjen Ved Sangen føler jeg mig dansk i Sind, hvad der nok kunne være brug for i 1941.
DK4, kl. 20.30-21.55

Mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her