Læsetid: 2 min.

Film i tv

23. november 2002

ved Morten Piil

Et spørgsmål om ære
*Jack Nicholson er i frygtindgydende spille-form som øverstbefalende oberst Jessup, en diktatorisk militærleder, der forener simpel bondesnuhed, grov macho-charme og nedtromlende brutalitet med mere end et anstrøg af paranoia. Det er kun en birolle, men den man husker i det militære retsdrama i en militærforlægning lige over for fjenden på Cuba.
Tom Cruise og Demi Moore optræder som de juridiske støttepiller, og det går bedre, end man skulle tro i Rob Reiners sikre instruktion. Men med kun tre scener dominerer
Nicholson alligevel filmen fra 1992 som den magtgale oberst, der står bag to meniges voldelige straffeaktion mod en genstridig marine-infanterist.
TV3, lørdag kl. 20.40-23.20

Familien Gelinde
*Her får man gammeldansk hygge i en speciel boheme-københavnsk indpakning fra 1944. Ebbe Rode og Karin Nellemose er hr. og fru Gelinde – et kunstnerægtepar med seks søde børn.
Det er en lun skildring af det bevægede familieliv i et hjem præget af Besættelsestidens påtvungne nøjsomhed med vareknaphed og rationeringsmærker.
Som teatermaler har Gelinde uregelmæssig indtægt og går ikke gerne på kompromis med sin kunst. Egentlig vil han allerhelst underholde sin børneflok med sjove fantasilege. Moderen Klara er så den, der skal holde sammen på stumperne, og det lykkes også – omend med et besvær, der nødvendiggør en ferie på landet fjernt fra barnegråd og opvask.
Nydeligt instrueret af Svend Methling og skrevet af multitalentet Mogens Lorentzen (ham med Mor Danmark) er denne hyggespreder den første danske familiefilm. Den populære barnestjerne Ilselil Larsen stjæler mange scener i sin første større rolle, og Buster Larsen og
John Price ses som unge kunstmalere.
DR 1, lørdag kl. 20.40-21.55

Gingerbread Man
*Det er et bestillingsarbejde af Robert Altman efter et manuskript af den ferme formularforfatter John Grisham, ekspert i heltemodige sagførere. Men Altman omarbejdede manuskriptet så stærkt, at John Grisham ikke ville signere det og foretrak pseudonymet Al Hayes!
Altman kan bedst lide anti-helte, og Kenneth Branaghs Georgia-sagfører Magruder er en dreven retssals-rotte, der for at vinde sine sager gerne bøjer juraens ord, så de passer til hans egen form for amoral.
Den femme fatale, som skubber handlingen i gang, er heller ikke helt efter mønstret. En ensom servitrice uden penge og familiestøtte, spillet med blankt uskyldsansigt af Embeth Davidtz som en fortabt sjæl og ikke en indlysende erotisk udfordring. Her opereres med en mere subtil sex-appeal, der ikke behøver at skilte med sit navn for at virke.
Persontegning snarere end spænding er og bliver Altmans styrke, hvilket også ses af gode præstationer af Daryl Hannah som Magruders højre hånd og Robert Downey Jr. som hans fordrukne detektivhjælper. Og Robert Duvall og Tom Berenger er begge knivskarpe som mere truende mandfolk.
TV2, lørdag kl. 21.35-23.30

Mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her