Læsetid: 2 min.

Fjende i mørket

20. november 2002

Spot
Novembermørket svøber sortsynet om danskerne. Regnen drypper forladte rytmer fra brillestellet. A-busserne har forladt ruten. B-holdet er blevet derhjemme. Og polakkerne skal til glidebanebold mod et hold udvalgte danskere hos TV2 i Parken, og derfor har de andre tv-kanaler også opgivet ævred. Denne onsdag er kun for skilsmissebørn.
Spørgsmålet er, hvordan man får den dér energi til at gå videre, så det alligevel kan blive jul. Ukuelighedsfænomenet Nicolai Moltke-Leth kommer med sit bud denne skærmaften. Han kurrer ikke på monoski til julemandens værksted i Thule – selv om han såmænd godt kunne have fundet på det. Men til Nordkap går turen da via opfindsomme transportmidler i hans såkaldte adventureserie 71 grader Nord fra 2000, hvis ti afsnit genudsendes på TVDanmark 1 fra i aften.
Nicolai Moltke-Leth er en af de mænd, der har været med til at sætte kropslige ord på det med udholdenheden. Et par åndedrag før Kronprinsen spruttede omkring som Mary-fri Frømand i 1990’erne, var Moltke-Leth med i Jægerkorpset, og i bogen Jo, du kan beskrev han i 1996 den psykiske styrke, som opbygges, når elitesoldater udsættes for fysiske og psykiske prøvelser, som kun militæret kan udtænke.
Det hele var med: Kaloriekiks og forhørsforsøg, rapelling og røvture. Og så de storladne tanker om Fædrelandet, der virkede så uhåndterlige i 1990’erne, men som nu tilsyneladende er blevet hippe i en ny, folkelig fortolkning. Pia-hippe.

Det interessante er imidlertid den længsel efter mørket, som Moltke-Leths jægerprøvelser udtrykte. Den higen efter at nå ud til det sorte punkt, hvorfra tidligere tiders militærhelte og opdagelsesrejsende ikke er kommet tilbage – og passere punktet igen på tilbagevejen. Den drøm efter at opnå berømmelse for sin selvopofrelse og klogskab, hjulpet af en rygsæk tung af held og gode guder. Fra Odysseus til Roald Amundsen...
Dengang var den 26-årige Moltke-Leth optaget af, at det ikke reelt var muligt at opdrive en seriøs fjende i den vestlige verden. Han skrev: »Det kan i øjeblikket være svært at få øje på fjenden. Men der er en indre fjende, vi alle bærer rundt på. Den passive del af os, der blot lader stå til, hvor vi burde gribe ind.«
Men det var jo dengang, før 11. september 2001. Før specialtrænede selvmordsfanatikere begyndte at dukke op på hele verdensarenaen – og før ære og skyld blev sammenfiltrede begreber i den internationale militærpsykologi.
Så langt kommer Moltke-Leth næppe på denne tur til Nordkap. Her gælder det ikke terrorismebekæmpelse, men kun ego-slibning i træbåd og tipi mellem tolv tv-udvalgte i ’bedste Robinson-stil’ – holdt oppe af obligatoriske tryghedsafstemninger og grupperensende hjemsendelser.
Hjem til novembermørket.

*TvDanmark 1: 71 grader nord. kl. 20.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her