Læsetid: 2 min.

Forfatteres råd blev hørt

Nyt forlig om biblioteksafgiften sænker udskældt bagatelgrænse
4. november 2002

Kulturminister Brian Mikkelsen har lyttet til forfatternes kritik. Den udskældte bagatelgrænse på biblioteksafgiften nedsættes fra 5.000 til 1.535 kroner. Det er hovedresultatet i det fire-årige forlig, der blev forhandlet på plads sent fredag aften.
I 2002 så 15.010 personer aldrig deres bibliotekspenge, fordi de faldt under bagatelgrænsen. Godt 17 mio. kr, kom således ikke til udbetaling. Beregninger fra Kulturministeriet viser, at havde den nye grænse været gældende, ville tallene være henholdsvis knap 11.000 modtagere og omkring 5,2 mio. kr.
Den nye bagatelgrænse svarer nøjagtig til anbefalingen fra den arbejdsgruppe, kulturministeren nedsatte til at komme med anbefalinger på området. I udvalget deltog bl.a. repræsentanter fra Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening. Begge foreninger er godt tilfredse med resultatet.
Det er især de skønlitterære forfattere, der begunstiges. I 2004 stiger det såkaldte pointtal for skønlitteratur fra 1,35 til 1,7. Det betyder en stigning i biblioteksafgiften på omkring en fjerdedel. Midlerne hertil kommer fra en øget bevilling på finansloven.
Mogens Wenzel Andreasen, formand for Dansk Oversætter Forbund under Forfatterforeningen, er også tilfreds ud fra de givne forhold:
»Forfatterforeningen har gjort det godt. I lyset af regeringens tidligere nedskæringer er jeg godt tilfreds. Under de givne omstændigheder er resultatet så positivt, som muligt.«
Desuden indføres der fra 2004 en ny litteraturpulje på ti mio. årligt til prøveoversættelser af dansk litteratur og andre »konkrete litterære projekter.« Puljen administreres af det ny Kunstråd og vil blive tildelt ud fra en »konkret vurdering af, hvad der har størst betydning for dansk litteratur.«
Det nye system indfører andre lofter for, hvilke beløb udbetales ubeskåret. De nye lofter er stejlere: forfatterne må tjene mere, inden deres bidrag reduceres. Til gengæld når de hurtigere det beløb, hvor kun en tredjedel af deres biblioteksafgift kommer til udbetaling. Dette vil dog fortsat kun gælde for omkring 40 forfattere.
Det nye forlig er indgået med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti. Enhedslisten står uden for aftalen.

FAKTA
Bibiliotekspenge
Bevillingerne for de kommende år:
*2003: 134,8 mio.
*2004: 150,7 mio. (inkl. litteraturpulje på 10 mio.)
*2005 og 2006: 154,5 (inkl. litteraturpulje på 10 mio.).
*Bagatelgrænsen sænkes fra 5.000 kr til 1.535 kr.
*Beløb indtil 328.134 kr. udbetales uden reduktion. *Af beløb mellem 328.134 kr. og 437.514 kr. udbetales halvdelsen.
*Af beløb derover udbetales en tredjedel.
*Skønlitteraturens pointtal vokser fra 1,35 til 1,7.
*Afgifter til efterlevende samt til redaktører og andre bidragsydere aftrappes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her