Læsetid: 4 min.

Gode miner til slet spil

Er det ikke lovlig sent for Thor Pedersen at være moralsk? Er moral overhovedet bedre? Og er dobbeltmoral i så fald dobbelt så godt? Eller er det bare: liberal politik?
22. november 2002

(2. sektion)

Dag for dag
1.
Thorsdag? Nej, ikke rigtig finansministerens dag. Skal befolkningen rodes ind i fritidslandmandens privatfinansielle arrangementer med EU’s hektarstøtte? Skal en travl finansminister nu også ikke blot kende, men ligefrem overholde regler for det ’erhverv’, han bedriver på sin ’bopæl’?
Heldigvis fik han pløjet et par stier gennem sit ’landbrugsareal’ op i tide, inden der om lidt bliver lovgivet imod det. Når man bor pænt og naturligt i sin sparsomme fritid, skal mindre privilegerede borgere jo ikke rende rundt og spolere landskabet. Når man nu (pludselig) er velorienteret og kan nå at gardere privatidyllen. Med driftstilskud.
Juridisk er der skam ikke noget at komme efter, det er udelukkende et spørgsmål om moral. Men er det ikke lovlig sent at være moralsk? Er moral overhovedet bedre? Og er dobbeltmoral i så fald dobbelt så godt? Eller er det bare: liberal politik?

2.
Bogmesse. Jeg pjækker i år, mødepligten er taget fra mig, og trangen vil ikke melde sig, selv om troen er i behold. Indgangsbønnen af Erik Skyum-Nielsen kunne læses fra morgenstunden i dagens Information, allerede inden messens døre var åbnet for de andagtssøgende. Jeg giver den skarpsynede kritiker med det tvetydige blik bag brillerne ret: bogen skal indtages on the rocks. Så i år gør jeg, som Skyum præker: jeg læser.
Pressen oplyser, at det mest bemærkelsesværdigt nye indslag i messebilledet var en »blæret« stand, hvor et par udstillede bøger (ikke »de sædvanlige hyldemetre med kedsommelige bøger«) havde selskab af en sprællevende, nonchalant parkeret sølvgrå Porsche.
Hvis man køber (eller skriver?) de der bøger, bliver man så rig og tjekket? Hugo Boss-bossen Baldessarini påstår, at rigtige mænd lugter af penge, og Tor Nørretranders
(forfatteren bag en af bøgerne bag Porschen), at kulturelt blær gi’r fisse.
Lars-Henrik Schmidt gav sit bud på moderne kultur i et tv-interview (anledning: en bog om dannelse): man skal mene noget, gerne noget ligegyldigt, som så bliver interessant, alene fordi jeg mener det.
Mig selv, det står med store bogstaver over dansk kultur, og over bogmessen. Men man er vel bare sur, fordi man ikke selv har noget at falbyde i år.

3.
Anna Politkovskaja, den russiske journalist, som for to år siden udsendte sine uafrystelige reportager om krigen i Tjetjenien i bogform (norsk udgave: En rejse i helvete, Pax Forlag) giver i Weekendavisen danskerne tørt på. Den fortsatte fængsling af Zakajev i København er en dumhed, der støtter de allermest reaktionære, militaristiske kredse i Tjetjenien, og i Rusland:
»Jeres statsminister fortrækker ikke en mine, når han den 11. november sidder ved siden af Putin i
Bruxelles og hører Ruslands præsident forklare sig på noget, der ligner fængselsslang og gøre sig lystig over alle muslimer i verden på en så uanstændig måde, at et intelligent menneske, der hører noget sådant, simpelthen bør rejse sig og gå sin vej!«
Tag den, minister: Statsmandsskab er ikke gode miner til slet spil. Hvad ligner det, at sætte en gæst i husarrest på ubestemt tid, afskåret fra offentligheden og uden selv at kende de anklager, der rejses imod ham?

4.
’Hæwy Påddå!’ jubler tvillingerne på fem fra bagsædet. Dobbeltdækkerbussen foran os har filmplakaten smurt ud over hele bagsmækken, i to etager. Storesøster på syv meddeler alvorligt, at Dumbledore er død.
Men vi skal ikke i biffen i dag, og ikke læse Harry Potter.
Vi skal hjem og læse Tove Janssons hårrejsende roman (fra 1968) om Jordens undergang, Kometen kommer.
Vi er opslugt alle fire, det er vildt poetisk, komisk og dybsindigt, og meget, meget farligt.
Tove Jansson går planken ud, kometen kommer virkelig, katastrofen er rædselsfuld, og vi overlever kun, fordi vi er modige, kloge, kærlige og tilpas uvidende.
Og vel forberedt: på Geologisk Museum har vi selv set de fantastiske meteoritter. Ungerne har kravlet på dem, og vi voksne har betragtet dem med ærefrygt. »Det passer ikke, at jorden går under,« siger den syv-årige.
»Der kommer et stort hul, og der bliver ødelagt en hel masse, og nogen dør. Men jorden går ikke under.« Måtte hun have ret!
Meteor og metafor, Tove Jansson og Geologisk Museum anbefales varmt, til børn og voksne.

5.
Intet at bemærke.

6.
Så gik der hul på bylden, Nyrup førte selv kniven. Forhånet, latterliggjort, undervurderet og svigtet af en populistisk presse, en barnagtig befolkning og en opportunistisk opposition, det har været hans arbejdsbetingelser, som politiker og som statsminister. Danmark sagde i dag farvel til en hæderlig, hårdtarbejdende og klartskuende politiker, som mangler en afgørende ingrediens: evnen til at tækkes et tv-kamera. Mens partifællerne trampede rundt i spinatbedet ude af stand til at hilse af med den honnør, som tilkommer et menneske, der har givet det bedste af sig selv for noget, som ikke bare er ’mig selv’, var det Marianne Jelved, som – endnu en gang – viste sig situationen mægtig: »Man bliver en lille, bitte smule højtidelig«, sagde hun, og gav Nyrup det klareste og retfærdigste skudsmål som statsminister. Fortvivlet har man ofte været over Nyrups fejltrin og betiser, men aldrig i tvivl om, at manden ville mere end vinde vælgernes gunst for enhver pris. Ikke en hvilken som helst Rasmussen takker af med manér i dag.

7.
*) PS: bøgerne? Klaus Rifbjergs Nansen og Johansen, det ømmeste, klareste prosadigt om betagelse, patos og fortvivlelse. Uanset hvad norske nationalchauvinister og naturvidenskabelige fluekneppere har af indvendinger: forfatterens fineste værk i mange år. Dag Solstads 16.07.41 (Forlaget Oktober, Oslo 2002), den norske prosagigants underfundige Oslo-Berlin roman er en selvforklaring, som rækker langt ud over ’mig selv’. Og endelig: Haruki Murakamis japanske verdensromaner, for første gang læst fra enden af, med grådig appetit og stor fornøjelse. Alle hermed anbefalet!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her