Læsetid: 2 min.

Hårfarvning mødes med løftede øjenbryn

Det produkt, som mange danske frisører bruger til at farve øjenbryn med, indeholder tilsyneladende et kemisk stof, som kan ændre vores arvemasse – stoffet er forbudt i Danmark
13. november 2002

Det østrigske produkt RefectoCil benyttes til at farve øjenvipper- og bryn, og ifølge forbrugerbladet Tænk + Test er RefectoCil et af de mest udbredte mærker blandt de danske frisører. Men alt tyder på, at RefectoCil ikke burde være at finde i de danske frisørsaloner, fordi det indeholder stoffet m-phenylenediamine (m-PD), som er forbudt at anvende i kosmetiske produkter i Danmark. M-PD er listet som et mutagent stof, hvilket betyder, at stoffet mistænkes for at kunne ændre vores arvemasse. Om stoffet m-PD siger kemiingeniør og specialkonsulent ved Miljøstyrelsen, Annette Orloff: »Der er foretaget dyreforsøg med m-PD, som viser, at stoffet kan ændre på arvemassen. Desuden kan stoffet også fremkalde allergi.« Derfor er stoffet forbudt i Danmark.
På en tube RefectoCil står der først, hvilke ingredienser der er i produktet. Dernæst står der, at produktet kan indeholde nogle flere stoffer, heriblandt m-PD. Til det siger miljø- og sundhedspolitisk medarbejder Mette Boye fra Forbrugerrådet:
»Som forbruger vil jeg helt sikkert tænke, at det indeholder m-PD. Hvorfor skulle man ellers overhovedet skrive noget om det stof? Det lyder som om, firmaet vil sikre sig, at de har informeret om, at det er i.«
Ifølge Miljøstyrelsen må man slet ikke skrive sådan i en varedeklaration for hårfarve-produkter. Det fastslår jurist ved Miljøstyrelsen, Torben Nørlem:
»Deklarationen skal være fuldstændig præcis. Der skal stå, hvad der er i – ikke noget med muligvis eller kan indeholde.«
Derfor har Miljøstyrelsen nu bedt om en forklaring hos den danske importør:
»Under overskriften ’giv os en god forklaring’ har vi bedt ham redegøre for, hvad produktet indeholder,« siger Torben Nørlem

Lovligt i EU
Information har kontaktet den danske importør af RefectoCil, Goldhair APS. Her kommenterer direktør Peter Nielsen formuleringen på tuben således: »Jeg ved ikke, hvorfor det står på den måde...måske er det fordi, producenterne ikke vil afsløre deres opskrift, så andre kan kopiere produktet.«
– Er du klar over, hvilke bivirkninger m-PD kan have?
»Jeg er jo ikke kemiker. Det er ikke til at holde styr på alle de navne på stoffer, og hvad de betyder.«
– Men stoffet er forbudt i Danmark!
»Ja, men det er lovligt i resten af EU, og Danmark er medlem af EU. Hvad skal vi så overhovedet med det medlemskab,« spørger Peter Nielsen.
Peter Nielsen har ret i, at m-PD ikke er forbudt i resten af EU. For selv om m-PD også er på EU’s liste over stoffer, der ikke må benyttes i kosmetiske produkter, har man i de øvrige lande gjort en undtagelse, som betyder, at stoffet godt må anvendes af professionelle – altså i frisørsaloner og skønhedsklinikker. Men ifølge Anette Orloff fra Miljøstyrelsen, er der ikke forskel på stoffets bivirkninger, uanset om man bruger stoffet privat, eller om det er en professionel, der gør det. Derfor håber hun, at de andre EU-lande vil ændre deres lovgivning.
»Der er ved at blive lavet nogle nye fællesregler på området, og jeg håber på, at de andre lande vil dele Danmarks opfattelse, når stoffet er blevet vurderet igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her