Læsetid: 2 min.

Hiphop fornyr sig

Den indflydelsesrige og nyskabende hiphop-producer og -kunstner Missy Elliott genintroducerer med sit fjerde album rappens positive og politisk bevidste attitude
16. november 2002

Ny cd
Den uden sammenligning vigtigste kvindefigur indenfor hiphoppen, den uforbederlige Missy Elliott, er tilbage med sit fjerde stærke soloalbum, det voldsomt old school-krydrede Under Construction. En titel hun i åbningsmonologen selv udlægger som at være i gang med en udviklingsproces, en personlighedsopbygning – »we’re all under construction, trying to rebuild ourselves«, falder ordene – hvilket også skal ses som et opråb til den ’hiphop-nation’, der p.t. plages af vold, grådighed, umådeholden materialisme og interne konflikter.
Under påvirkning af veninden og samarbejdspartneren Aaliyahs pludselige død tidligere på året i hælene på, at Lisa ’Left Eye’ Lopez også omkom ved en ulykke – samt i lyset af de mange voldelige dødsfald, der har plaget det amerikanske hiphopmiljø de sidste mange år – gør Elliott personlig status over en genre, der efterhånden snart har 25 år på bagen.
Pladen igennem påkalder Elliott med navns nævnelse de store hiphop-pionerer fra Run-DMC over KRS-One til Public Enemy m.fl., der alle havde en markant politisk holdning samtidig med at de besad en positiv attitude, der gjorde det tilladt at danse og være glad til hiphop-koncerter.
Alt det som forsvandt med gangsta-rappens enøjede, voldsforherligende og kvindenedgørende tilgang til stoffet og den øgede spænding, der opstod i miljøet i hælene på drabene på The Notorious B.I.G. og den sorte James Dean, den allerede legendariske Tupac Shakur samt den notoriske ’krig’ mellem hiphop-miljøerne på de to amerikanske kyster, øst og vest.

Tid til selvransagelse
På sine tre første plader manifesterede Elliott sig musikalsk først og fremmest som en genialt fremsynet producer og en dygtig sangskriver, hvorved hun etablerede sig som en af scenens vigtigste ’players’ og hun producerede snart såvel nye håb som seje veteraner.
I sit tegneserieagtige tekstunivers fremstod hun som en sej hiphop-sild, der var klar til at møde de mandlige rappere på deres egen banehalvdel, hvilket var lidt af en trend i 90’erne, hvor rigtig mange kvinder havde fået nok af gangstarappens psykoinfantile bavl.
På Under Construction er der knap så mange revolutionerende beats, derimod
skues der tilbage til de tider, hvor hiphop (også) handlede om glæde, selvudvikling, sammenhold og en positiv
attitude.
Den indeholder en både eks- og implicit opfordring til hiphop-miljøet om at foretage en selvransagelse og til tidens artister om at indtage en ansvarlig holdning til tingene. Missy Elliott kommer flere gange ind på den respekt – et kodeord i miljøet – fra omverdenen, som de seneste års drab og ulykker har sat overstyr.
Pladen er et seriøst og nødvendigt opråb om nødvendige forandringer, men samtidig også er en lytteværdig og let tilgængelig omgang lige-i-fjæset-hiphop, der burde kunne appellere til enhver med interesse for nutidig musik. Den underliggende seriøsitet overskygger i hvert fald ikke hverken de sitrende beats, smittende raps eller den høje cigarføring. Missy Elliott styrer stadig.

*Missy Elliott: Under Construction (Elektra/Warner). Udkommer mandag
*www.missy-elliott.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her