Læsetid: 4 min.

Hvem beskytter politiet?

Med det seneste israelske angreb mod de palæstinensiske sikkerhedsstyrker er politiets evne til at tilbyde befolkningen sikkerhed blevet yderligere svækket. Hvem beskytter os, spørger politifolkene i Gaza
22. november 2002

GAZA BY – »Beklager, at vi må mødes her, men det er ikke sikkert at være i vores kontorer for tiden,« siger Ali Jawavi, leder af det palæstinensiske politis uddannelses- og managementafdeling, med et træt smil på café Delice i Gaza By.
Alle palæstinenserne i Gaza ser trætte og lettere lidende ud for tiden på grund af Ramadan-måneden, hvor de ikke må spise, drikke og ryge fra solopgang ved 4-tiden om morgenen til solnedgang kl. 16.45. Men Ali Jawavi har andre grunde. De seneste to uger har været ekstra travle på grund af en fornyet bølge af israelske angreb på Gazastriben og i særdeleshed på Gaza By, der ellers har været releativt fredet siden Operation Beskyttelsesmur på Vestbredden i marts og april.
Nu genlyder byen igen af voldsomme skudsalver og eksplosioner om natten, og snurrende kamphelikoptere svæver usynlige rundt over hustagene og giver sig kun til kende, når et flammende missil affyres og daler i en blød bue gennem luften og oplyser hele kvarterer i et kort øjeblik, når det rammer sit mål. Målene har for det meste været små værksteder, som israelerne beskylder for at fremstille eller skjule bomber og andre våben. Ejerne beskylder modsat israelerne for at underminere den palæstinensiske økonomi og udrydde konkurrenter til tilsvarende israelske produkter.

Politiet i skudlinjen
Mere alvorligt, i Ali Jawavis øjne, er dog de seneste angreb på de palæstinensiske sikkerhedsstyrkers infrastruktur.
»Det er måneder siden, vi sidst oplevede angreb på vores bygninger. Jeg troede, at angrebene holdt op, fordi israelerne mente, at de havde sat det palæstinensiske politi ud af spillet, men nu er de startet igen,« sukker han.
To gange i løbet af de seneste par uger har israelske kampvogne under dække af kamphelikoptere forladt deres base i Netzarim-bosættelsen syd for Gaza By og trængt flere kilometer ind i beboelseskvartererne. Søndag nat blev kampvognene kørt i stilling foran de Præventive Sikkerhedsstyrkers hovedkvarter, der var blandt de få bygninger, der overlevede tidligere angreb med F16-kampfly. Nu er indgangen spærret af med grøn presenning og to røde plastikvejafspæringer, som for at skjule det ydmygende sår, israelerne efterlod bygningerne med.
Sikkerhedsstyrkerne er flyttet fra deres kontorer ud foran indgangen og sidder nu som så mange andre af deres kolleger og holder nysgerrige journalister og andre borgere væk. Lederen af holdet bruger en halv time på telefonen, før denne journalist nådigt får lov til at træde et par meter inden for afspærringen. I gården ligger resterne af gitterporten sammenkrøllet, og den forreste bygning står vindueløs og tilsodet hen.
»De trængte ind og skød løs, og soldaterne placerede bomber rundt omkring,« forklarer en ung uniformeret mand ivrigt og peger rundt.
Der er fem centimeter brede huller hele vejen hen ad en af hovedbygningerne, og vinduerne er smadrede. Forruderne i de to enlige biler i den store, åbne garage er gennemhullede af skud, men holder stædigt fast i vinduesrammen.

Svækket autoritet
Besøg slut. Det palæstinensiske politi holder ikke af at udstille sin sårbarhed, men Ali Jawavi indrømmer, at angrebene på politiet og sikkerhedsstyrkerne har svækket deres handlekraft betragteligt.
»På Vestbredden er vores politi sat helt ud af spillet på grund af lukningerne af stort set alle byer. Efterforskerne kan ikke nå frem til gerningsstederne og vidnerne, så de har mistet al magt. Her i Gaza har vi stadig en vis autoritet tilbage, men de fleste af vores bygninger er blevet bombet, så der er ingen steder for vores styrker at opholde sig. Hver dag sender vi over en tredjedel af vores mænd hjem, og resten placerer vi rundt omkring på gadehjørner og foran de ødelagte politistationer – men ikke i for store grupper, for så bliver de oplagte mål for israelerne,« forklarer han.
De mange hjemløse politifolk får byen til at ligne en militærstat. Overalt sidder unge, uniformerede mænd med gamle kalashnikover og snakker. Af og til opstår en vejafspærring bestående af plastikblokke, som tvinger bilerne til at køre langsomt forbi sikkerhedsstyrkerne. Ind imellem vinkes en bil ind til siden.

Fra bunden igen
»Vi forsøger at udføre vores arbejde, så godt vi kan. Vi har opstillet nogle telte rundt omkring, hvor vi kan arbejde fra, men vi har mistet vores kriminalarkiv med alle vores filer. Alt skal gøres fra bunden igen, og vi har stort set ingen hjælpemidler. Men vi kan i et vist omfang stadig tage ud til folk, hvis der er begået en forbrydelse, og det er altafgørende,« siger Ali Jawavi.
Med de nye angreb på sikkerhedsstyrkerne, der af israelske kilder er blevet beskrevet som en terrororganisation, er det blevet endnu sværere for det palæstinensiske politi at fungere og udføre sit arbejde, og det puster til usikkerheden hos betjentene, der i forvejen føler sig udsatte. En betjent, der skal igennem Abu Houli checkpointet i midten af Gazastriben for at komme hjem efter endt arbejdsdag, vil aldrig drømme om at beholde sin uniform på. Det gør ham mere udsat for at blive anholdt eller i værste fald beskudt, fortæller Jawavi.
»De israelske angreb på politistationerne har desværre påvirket moralen og den mentale situation i politiet. En politistyrke skal sørge for befolkningens sikkerhed og beskyttelse, men vi føler, at vi har brug for nogen til at beskytte os,« siger Ali Jawavi.
»En palæstinensisk politiofficer er som en soldat, der står mellem to fronter. Den ene front er den israelske besættelse. Den anden front er forbrydelserne i samfundet. Vi ved ikke, om vi skal bekæmpe kriminaliteten, eller om vi skal bekæmpe besættelsen. Det er en meget kompliceret situation, som ikke er holdbar i længden.«

*Mette Jørgensen er journalist og ansat som informationsmedarbejder ved Palestinian Center for Human Rights

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her