Læsetid: 3 min.

Indsatte følger Jesus’ bud

For Arthur Jackson var det Guds usynlige hånd, der satte ham fri. Kristne højreorganisationer spreder evangeliet i USA’s fængsler, men hvor går grænsen?
29. november 2002

(2. sektion)

Faste tilhørere
Arthur Jackson smiler bredt. De mørke øje lyser som julestjerner på det sorte ansigt. Han burde være bag tremmer. Ja, faktisk skulle han have tilbragt resten af sine dage i fængsel for væbnet røveri.
I stedet sidder han her og spiser frokost i et cafeterie drevet af den episkopale teologiskole i universitetsbyen Cambridge. Han slap ud i juli, blev snart gift med den religiøse aktivist Rene Keels, som han havde mødt i en lokal baptistkirke, og læser nu på skolen.
»Det var min omvendelse til Jesus. Gud svarede på mine bønner,« forklarer Jackson lidt kryptisk.
Historien tilhører nu det verdslige plan. Han blev arresteret for seks år siden og sigtet for hæleri. I stedet for at stille ham for en domstol, holdt anklageren Jackson varetægtsfængslet. Man ville have ham til at tilstå væbnet røveri; det afviste han. Tovtrækkeriet varede i fem år. I mellemtiden »fortalte Jesus« Arthur Jackson, at han burde kaste sig over lovbøgerne i fængslets bibliotek.
»Jeg opdagede, at staten ikke kan rejse en ny sigtelse, hvis jeg er blevet anholdt for noget andet. Det er forfatningsstridigt,« fortæller Jackson. En domstol satte ham fri. Anklageren anker til højere instans.
Fra Watergate til kirken
Arthur Jacksons historie er usædvanlig. Når sorte amerikanere med et kriminelt generalieblad først sidder i spjældet, har de ikke Guds chance for at finde smuthuller i straffelovene. Det koster dyrt i sagførersalær. En religiøs omvendelse kan tilsyneladende gøre forskellen.
»Jeg plejede at råbe op og forstyrre alle i fængselskapellet. Så en søndag tænkte jeg – hva’ nu, hvis jeg lytter til præsten,« erindrer Arthur Jackson. »Jeg forstod pludselig, at min plan aldrig havde været at blive en hærdet forbryder. Som lille drømte jeg om at være brandmand.«
Han begyndte at læse biblen i klasser organiseret af Prison Fellowship, en landsdækkende højrereligiøs organisation, der sender kristne voluntører ind i fængsler for at yde åndelig bistand til de indsatte. Organisationen er grundlagt af Chuck Colson, rådgiver for præsident Richard Nixon, der fandt Jesus, mens han afsonede en syv måneders fængselsdom for en forbrydelse i forbindelse med Watergate.
Arthur Jacksons hustru Rene Keels driver Prison Fellowships program i tre delstater – Maine, Massachusetts og New Hampshire. »Vi har 200 voluntører, som jævnligt besøger fanger i 50 fængsler. Vi underviser dem i biblens ord. Det giver dem en praktisk vejledning i, hvordan man skal leve livet,« fortæller hun.

Prison Fellowship hjælper også løsladte fanger med at blive reintegreret i samfundet. »De bliver undervist i, hvordan man klæder sig på og fører sig frem ved en ansættelsessamtale. Vi giver dem også et gratis togkort. Mange af dem har ikke en klink,« oplyser Rene Keels.
Hun understreger, at løsladte fanger ikke behøver at erklære sig genfødte kristne for at modtage hjælp.
De fleste evangelistiske organisationer, der udfører velgørende arbejde i USA, lever af bistand fra private fonde og individer. Det gælder f.eks. Prison Fellowship. »Vi frygter, at støtte fra det offentlige vil hindre os i at sprede evangeliet,« fortæller Pat Nolan, direktør for afdelingen Justice Fellowship.
Under valgkampen i 2000 lovede George W. Bush, at han ville søge om øgede bevillinger fra Kongressen til religiøse organisationer og kirker, der udfører godgørende arbejde blandt fattige og sociale tabere. Det vakte straks heftig debat. Tilhængere af en skarp adskillelse mellem kirke og stat protesterede. Evangeliske grupper stemte i og afviste på forhånd at acceptere midler fra det offentlige, hvis de udstedes med vedhæftede betingelser.
Efter republikanernes sejr i midtvejsvalgene i denne måned vil Bush-regeringen fremlægge et lovforslag. Det vides endnu ikke, om Det Hvide Hus vil belønne evangeliske vælgere ved at slække snoren en kende. Det var en religiøs organisation, der fik alkoholikeren Bush på rette køl i sin tid. Præsidenten er overbevist om, at amerikanske kirker kan spille en større rolle i det sociale arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu