Læsetid: 2 min.

Kamp om indvandrere

Indvandrer-organisationer slås om kunderne. Ny paraplyorganisation melder sig som tredje repræsentant for de etniske mindretal
26. november 2002

I kølvandet på INDsams livstruende krise har en ny organisation meldt sig på banen som repræsentant for de etniske mindretal i Danmark.
Det er det Århus-baserede IndvandreNet, der dermed bliver den tredje paraplyorganisation, som sammen med det lukningstruede INDsam og Paraplyorganisationen for de Etniske Mindretal, POEM, hævder at repræsentere indvandrere og flygtninge i Danmark.
Politikere mener, splittelsen skader integrationsarbejdet og beklager, at indvandrerorganisationerne bruge mere tid på at bekæmpe hinanden end på at forbedre vilkårene for de etniske mindretal.

Et modspil
Den nye paraplyorganisation IndvandreNet lanceres af Leif Randeris, leder af Indvandrerrådgivningen i Århus og indtil denne weekend også INDsams Jyllandssekretær.
Han præsenterer organisationen som et klart alternativ til både POEM og IND-sam, der i øjeblikket kæmper for at overleve en række krav om tilbagebetaling af økonomisk støtte.
»IndvandreNet er en interesseorganisation, der skal servicere vores medlemsforeninger, og dem har vi allerede de første 30 af,« siger Randeris.
Den nye forening skal først og fremmest beskæftige sig med »integrationsprojekter, offentlige arrangementer, rådgivning samt politikudvikling og være et modspil« til såvel INDsam som den syv år gamle paraplyorganisation POEM, der efter Randeris mening ikke tilstrækkelig aktivistiske.

Behersket begejstring
I det hele taget fyger det med mistillid og beskyldninger om manglende aktivisme, opdigtet folkelig opbakning og påstande om diverse organisationslederens skjulte politiske ambitioner, når man ringer rundt til de tre organisationer.
Ingen af beskyldningerne er til citat, men at de tre organisationer er i indbyrdes konkurrence om kunderne er tydeligt.
Hos INDsam, der for tiden hovedsageligt består af formand Muhammed Gelle og forretningsfører Torben Svendrup, er den officielle begejsting over konkurenten fra Jylland da også til at overse.
»Der er plads til os alle«, siger Muhammed Gelle. »Det er vigtigt, at så mange som muligt arbejder med de problemer, som de etniske mindretal har.«
Hos POEM’s formand Bashy Quraishy er reaktionen nogenlunde den samme.
»Det er fint nok, at der er flere, der arbejder for at forbedre de etniske mindretals vilkår,« siger han.

Skadelig splittelse
Flere politikere med indvandrerbaggrund er dog mere åbenmundede. De beklager splittelsen i endnu flere organisationer. Ikke fordi der er for mange organisationer at forholde sig til, men fordi det er et tegn på de omfattende interne stridigheder, der i årevis har plaget de store indvandrerorgansationer.
»Man burde nedsætte et tæskehold, der kunne banke dem til fornuft«, siger det radikale folketingsmedlem Nasser Khader.
»Det er så utrolig vigtigt, at vi har velfungerende paraplyorganistationer, der kan fungere som talerør og lobbyister. Og derfor er det også meget trist, at nogle organisationer bruger mere energi på at bekæmpe hinanden end på at forsvare de etniske mindretal«, siger han og mener, at splittelsen skader integrationen.
Nasser Kahder opfordrer til at lade en ny generation af indvandrere komme til fadet i de store organisationer for på den måde at komme de interne stridigheder til livs.
Kamal Qureshi fra SF mener principielt ikke, det er noget problem at have tre paraplyorganisationer i Danmark.
»Problemet er snarere, om de har det nødvendige folkelige fundament til at fungere som paraplyorgansisation for indvandrere og flygtninge,« siger han og mener, at det bl.a. har manglet i INDsam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her