Læsetid: 2 min.

Klip

1. november 2002

(2. sektion)

*Cinematek Karl Stegger, der i mange år har nydt en vis kultstatus blandt unge, filminteresserede mennesker, pryder forsiden af denne måneds program for Cinemateket i København. Stegger, der døde i 1980, nåede at medvirke i mere end 150 film gennem sin karriere, og otte af de bedste er på programmet i Cinemateket: Bl.a. Man sku’ være noget ved musikken, Præsten i Vejlby og Far til fire på landet.
Som prikken over i’et inviterer Cinemateket den 28. november til En aften med Karl Stegger, hvor forfatteren Peer Kaae, der er aktuel med Stegger-biografien Kæmpen Karl, vil fortælle om skuespilleren.
Derudover viser Cinemateket i november måned en række film af den franske instruktør Alain Resnais; et program er dedikeret til film optaget i Cinemascope, et bredt filmformat, som i 1950’erne blev opfundet for at trække folk væk fra tv-skærmene og ind i biograferne igen; og så præsenteres en række Thomas, Heinrich og Klaus Mann-filmatiseringer og et mere end fire timer langt, tyskproduceret docudrama om familien Mann med titlen Die Manns. Mere på www.cinemateket.dk

*Filmarv Cinemateket er den 15.-24. november med til at understrege sin betydning som kulturbærer gennem de paneuropæiske CinEd@ys. Initiativet, der hovedsageligt er rettet mod de 13-19-årige, skal med foredrag, undervisningsforløb og forevisninger af europæiske filmklassikere gøre unge mennesker opmærksomme på vores fælles filmarv. Samtidig skal det give dem mere lyst til at se europæiske film og ikke kun amerikansk mainstream.
»Det er vigtigt at oplyse unge om de film, der blev skabt af vores berømte forgængere,« siger den spanske filminstruktør Pedro Almõdovar, der er en slags protektor for CinEd@ys. »Deres værker har præget vores kunsthistorie og samfund.«
Både ældre, betydelige film som Fritz Langs Metropolis, Vittorio de Sicas Cykeltyven og Jacques Tatis Playtime og ungdomsfilm som Ken Loachs Kes, Bille Augusts Zappa, Lukas Moodyssons Fucking Åmål og Danny Boyles Trainspotting har fundet vej til det righoldige program.
Fordi Danmark har EU-formandskabet åbnes CinEd@ys officielt i København den 14. november, men det foregår i byer i hele Europa. Læs mere på europa.eu.int/comm/avpolicy/media/cineday_en.html

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her