Læsetid: 3 min.

Korruptionen hærger stadig FIFA

Ingen kontrol med præsidenten og pengene i det internationale fodboldforbund, siger den engelske journalist Andrew Jennings
13. november 2002

Fodboldkorruption
Ingen ved, hvor det danske fodboldlandshold skal spille EM-kvalifikationskampen til marts i Rumænien. Allermindst rumænerne og deres landstræner, Angel Iordanescu, selv.
Problemet er, at der ikke findes en ordentlig bane i hovedstaden Bukarest eller nærmeste omegn.
Således var Steuas bane i Bukarest, der tilbage i 1989 blev forsøgt tørret med to helikopteres blæsende rotorer før en VM-kamp mod Danmark, et bundløst muddermorads, da Rumænien tidligere på efteråret tabte 0-1 i EM-puljen til Norge. Efter kampen sagde Norges Ole Gunnar Solskjær, at det var »den værste bane, jeg har spillet på, siden jeg var syv år.«
Ifølge den seriøse sportsavis ProSport har Iordanescu siden gennempløjet en stor del af fædrelandet for at finde en ordentlig bane.
Uden held. Regeringens løfte om penge til en ny bane på det nationale stadion Lia Manoliu kommer for sent. Man kan ikke anlægge en ny bane på fire vintermåneder. Og fodboldforbundet, ja det brugte med
FIFA-præsident Sepp Blatters velsignelse 400.000 dollar – cirka tre millioner kroner – fra FIFA’s udviklingsfond til byggeriet af et nyt forbundshus i stål og glas – i stedet for at få lavet en hårdt tiltrængt fodboldbane.
Historien er karakteristisk for den herskende korruption og det fuldstændigt ukontrollable pengeforbrug i det internationale fodboldforbund FIFA.

Fjernet modstandere
Forholdene under den genvalgte og egenrådige præsident, Sepp Blatter, blev endevendt af den engelske journalist Andrew Jennings på den internationale sports- og mediekonference Play the Game, der foregår i DGI-byen i København.
»Blatter har konskvent fjernet sine modstandere fra FIFA’s komiteer og i FIFA’s administration, efter at han blev genvalgt i maj i Sydkorea. I stedet har han indsat sine venner, hvoraf nogle som den argentinske vicepræsident Julio Grondona har en svindelsag om en million dollar kørende hos en undersøgelsesdommer i Buenos Aires,« sagde Jennings.

Mangler dokumentation
Blatter berigede ifølge stædige rygter, fremført på konferencen af den tyske journalist Jens Weinreich, sig selv med 10-12 millioner schweizerfranc i returkommision på den tv-kontrakt om VM 2002 og 2006, der blev indgået i 1997 med det nu krakkede sportsmarketingfirma ISL/ISMM som mellemhandler.
»Kun Blatter selv og hans to nærmeste i FIFA ved, hvad han rent faktisk får i honorar for at være præsident. Det er formentlig en million dollar, skattefrit om året, plus fri repræsentation og rejser,« siger Andrew Jennings.
»Vi mangler dokumentation og beviser for, at Blatter og FIFA er så korrupt, som Jennings hævder. Og det har været tilfældet hver gang, vi har diskuteret hans embedsførelse. Når DBU stemte på Sepp Blatter som præsident i 1998 trods alle anklagerne, så var det, fordi vi anså det for uheldigt at udskifte præsident Joao Havelange og generalsekretær Sepp Blatter på en gang. Det havde været konsekvensen, hvis svenske Lennart Johansson var blevet valgt. I 2002 var der ingen anden seriøs kandidat, men jeg indrømmer, at Sepp Blatter mangler at opfylde de løfter om demokratisering og mere åbenhed i
FIFA, han afgav efter sit valg i maj,« sagde Jim Stjerne.
Han har netop selv erfaret, at han ikke skal fortsætte i den FIFA-komite for nationale forbund, han har siddet i gennem fire år.

Brune kuverter
Jim Stjerne sagde, at DBU også fik en kuvert med penge fra FIFA i 1998.
»Det var det tilskud til rejse og ophold for vore delegerede på kongressen, som alle 203 lande får. Man kan ryste på hovedet af, at pengene fordeles på sådan en gammeldags måde, vi gør ikke sådan i DBU, men sådan er traditionen. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, at om der var andre kuverter med andre penge, men jeg har bare aldrig set eller hørt, at Blatters brune kuverter indeholdt penge til stemmeopkøb som hævdet i 1998 og nu,« sagde Jim Stjerne Hansen.
Han fastslog dog, at DBU ikke fik sin brune kuvert – som en hel del afrikanske lande – aftenen før valget af FIFA-præsident i Paris. Og der var heller ikke 50.000 dollar i kuverten som forskud på en million dollar i udviklingshjælp til alle 203 medlemsforbund som forklaret dengang af Blatter. DBU fik sine penge overført på mere normal vis, sagde Stjerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her