Læsetid: 3 min.

Kortere sagt

7. november 2002


Rockbog
*John Lennon Rockbøger på dansk er stadig en mangelvare. Og salget af udenlandske bøger om rock er så overskuelig en niche, at det kræver en uforfærdet begejstring at give sig i kast med at beskrive det allerede beskrevne. Det har Karsten Jørgensen gjort med det umiddelbart voluminøse værk John Lennon – Mennesket, Musikeren og Myten.
Små 400 sider om en person, der altid har draget forfattere og fans. Var han den mest overvurderede eller den mest fejlvurderede i The Beatles? Det er spørgsmålet. På min reol står lidt over en halv meter bøger, der prøver at give svaret. En lille håndfuld af dem er vel værd at læse igen og igen. Det er Karsten Jørgensens bog ikke.
Han er uhyre kyndig på den der imponerende, men trættende leksikalt-filatelistiske facon, og bogen er et lødigt klippe-klistre arbejde i genfortællingsgenren, der naturligt bygger på andres arbejde. Selv har han støvet danske øjenvidner op til Beatles-koncerterne i Danmark og til Lennons private Thy-lejr i 1970, og det er rimeligt sjovt, men også smalltalkende uden perspektiv.
Bogen indeholder derudover ikke så meget som en original vurdering, men mange af typen: »’Imagine’ er et usigeligt smukt nummer«, og da Jørgensen samtidig ikke er den ubesværede stilist, ender bogen med at blive alt det, John Lennon i hvert fald ikke var – kedelig.
tobi
Karsten Jørgensen: John Lennon – Mennesket, Musikeren og Myten. Haase. 414 s., 298 kr. Udkommer i dag

Cd

*Patricia Barber En af tidens mest personlige jazzvokalister er aktuel med cd’en Verse. Sammen med Cassandra Wilson, der ligeledes skylder Joni Micthell en del, figurerer Barber en klasse over dygtige, men mere mondæne røster blandt yngre sangerinder som f. eks. Karrin Allyson, Jane Monheit, og Tierney Sutton. Barber kombinerer på helstøbt vis et intelligent og køligt udtryk i både sit særligt canadisk-britiske røst, sit ordspilslegende, eksistentielt ransagende sangtekster og knappe, præcise klaverspil. Dertil kommer en særlig mørk, neddæmpet og dog potentielt sprængfarlig atmosfære på hendes plader skabt ved en konsekvent brug af udvalgte medspillere, som går igen på flere af hendes udgivelser. Efter en afstikker i 2000 til standardcovers på Nightclub er Barber tilbage på det selvstændige spor, som hun var i færd med at sætte i jazzens muld med pladerne Café Blue (1994), Modern Cool (1998) og Companion (2000). Hun høres på pladens 10 sange sammen med Michael Arnopol (bas), Neal Alger (guitar), Dave Douglas (trompet) samt bl.a. trommeslager Joey Baron. Selvom der er tale om en vis redundans i stilen, er det igen en fin og intens oplevelse at lægge ører til Barbers musik. cm-h
Patricia Barber: Verse (Blue Note/Premonition 7243 5 39856)
www.patriciabarber.com

Monografi

*Maja Lisa Engelhardt er en gåde i dansk kunst. Hvordan kan så konventionel og statisk en kunstner blive så anerkendt? Hvad er det interessante ved netop denne udgave af den romantiske ekspressionisme, et maleri, der er så tæt på Noldes og Høsts (og så videres), at det nærmer sig plagiat – tæt ved 100 år efter tiden? Derfor læser man med spændt forventning Henrik Wivels monumentale bog om kunstneren, der netop er kommet fra Gads forlag. Er her en løsning på gåden? Måske, men den hører i givet fald til blandt ugebladenes
sociodramaer. Den kunstneriske kvalitet, der for eksempel kunne berettige udgivelsen af en monografi med 328 sider dejligt papir og fornemme reproduktioner, forbliver ufortalt. Ingen mængde af namedropping og udokumenterede sammenhænge kan godtgøre, at de gengivne malerier har større kunsterisk værdi end dem, man finder på Irma-poserne. Der er vel intet forkert ved, som sansende menneske, at begejstres over nogle konventionelle malerier. Men det er uvederhæftigt, når kunsthistorikere i alle mulige sammenhænge opskriver et værk, der ikke tilføjer noget som helst til maleriets kultur eller historie. Selv den kunstner, der arbejder inden for traditionen, må bidrage til denne. mam
Henrik Wivel: Maja Lisa Engelhardt. En monografi. 328 s., ill. 399 kr. Gad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her